Giriş Saati : 07.10.2008 13:25 Güncelleme : 07.10.2008 18:12
Bir e-postanın ömrü beklendiğinden uzun olabiliyor. Sakladığımız dijital verilerin boyu sahip olduğumuz dijital sandıkları çoktan aştı bile. Bir elektronik postanın seyrinde dijital aleme dalıyoruz.
Sahip olduğunuz dijital cihazları gözden geçirin. Dijital fotoğraf makinesi, mp3 çalar, video kamera, ses kayıt cihazı, kameralı telefon sizin dijtal verilerinizin sürekli katlanarak arttığını gösteriyor.
EMC sponsorluğunda IDC tarafından gerçekleştirilen çalışma ile tüm dünyadaki bireyler ve kuruluşlar tarafından yaratılan ve kopyalanan farklı dijital verilerin miktarını ölçen ve bu verilerin ulaşacağı boyutları öngören güncellenmiş sonuçlar açıklandı.
IDC'nin araştırması Dijital Alem'in; dijital kamera, dijital gözetleme kameraları ve dijital televizyonların dünya çapındaki artan satışlarına ve veri kopyalama trendinin yaygınlaşmasına bağlı olarak ilk tahminlere oranla çok daha büyük olduğunu ve çok daha hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Buna göre 2007 senesinde, Dijital Alem'in ulaştığı büyüklük dünyada yaşayan her bir insan başına yaklaşık 45 gigabyte'lık (GB) dijital veri düşmesi demek. Bir diğer deyişle, bu büyüklük 17 milyar adet 8 GB'lik iPhone'a denk geliyor.
Dijital Alem'in hızlı büyüme kaydeden diğer alanları arasında gelişmekte olan ülkelerde internet erişimi, sensör tabanlı uygulamalar, 'cloud bilgi işlem' ve milyonlarca çevrimiçi kullanıcı tarafından oluşturulan dijital içeriğin oluşturduğu sosyal ağlar ile ilgili alanlar yer alıyor.
Dijital alemi nasıl besliyoruz, nasıl büyütüyoruz?
Dijital alemin kendi kendini nasıl beslediği, dört kişilik bir ekibe gönderilen tek bir e-postanın yarattığı dijital izinde görülebilir. Bu örnekleme IDC tarafından tanımlanan e-posta altyapısına benzer bir altyapıya dayandırılıyor.
E-postanın metin boyutu küçük olabilir, ancak ek dosyası 1 MB'lık olabilir. Bu e-posta dört kişiye gönderildiğinde 5 x 1.1MB'lık bir büyüklükten bahsetmiş olmaz mıyız? Orijinal e-posta ve dört adet kopyası?
Maalesef hayır. Öncelikle, yerel cihazda belgenin orijinali saklanmaktadır, ardından aynı evrak gönderilen epostaya da eklenmiştir. Bu altyapı türünde, tüm e-postaların kopyaları merkez e-posta sunucusunda tutuluyor. Bu sunucu e-posta sisteminin düzgün bir biçimde çalışmasını sağlar ve bunun için fazladan bir sunucu içerir. Ardından sunucular periyodik olarak teype yedeklenir ve bilgisayar dışında bir yerde saklanır. Kısacası 1.1 MB'lık e-postamızın izi kendisinden sekiz kat büyüktür. Ayrıca, e-posta ve yedekleme sistemleri verileri yerel ve geniş alanlı ağlar içinde gönderdikçe oluşan geçici veriler var.
Aktarım sırasında, iletişim ile ilgili tüm metodlar kullanılır: veri sinyalinin verilmesi, paket adresleri ve başlıklar, güvenlik kodları, yönlendirici önbellekleri ile yönetim ve izleme verileri.
Bu konudaki tahminler kabul etmek gerekir ki belirsizdir, ancak yine de büyüklük sırasına göre düzenlenmiştir.
Gereksiz e-postaları ve belgelerin gereksiz kopyalarını kopyalamamak için kullanılabilecek teknikler mevcuttur, ancak henüz yaygınlaşmadı.
Kendi dijital izini hesapla!
EMC ve IDC sürmekte olan araştırma için birçok kaynak toplamış İki firma da Dijital Alem ile ilgili olarak toplum içinde birçok tartışmaya katılıp, interaktif etkinlikler düzenliyor.
"https://www.digitaluniverseblog.com/" Dijital Alem Blog İnternette yer alan en iyi uzman görüşlerini bir araya toplayan, Dijital Alem'i ilgilendiren her türlü haber ve anlayışı yayınlayan, yeni blog gönderileri ve video podcast'leri ile sürekli güncellenen özel bir blog.
Kendi dijital izinizi hesaplamak için, Kişisel Dijital İz Hesaplayıcısı programını indirin. IDC'nin Dijital Alem'le ilgili çalışma raporunun tamamını okumak ve veri trendleri, tarihçesi ve veri koruma hakkında daha fazla bilgiye erişmek için "https://www.emc.com/digital_universe" sitesini ziyaret edebilirsiniz.