Aydın Boysan'dan cacık tarifi
İLİŞKİLİ HABERLER
Aydın Boysan'dan cacık tarifi
Geçen hafta yenilenmiş harmanıyla Efe Klasik Rakı'nın tanıtımı için İzmir'deydim. Bol buzlu kadehimi keyifle yudumlarken, bir ara rakının piri Aydın Boysan 'bilimsel incelemeler sonucu' bulduğu ideal cacık tarifini anlattı. Hayalimde rakıma meze ederek dinlediğim, ağzımı sulandıran bu tarifi sizlerle de paylaşmak isterim: Yoğurt bir tahta kaşıkla su katılmaksızın çevire çevire iyice karıştırılacak. Karıştırırken yüzde yedi oranında sızma zeytinyağı damla damla yoğurda katılacak. Öyle ki, yağ cacığın üstüne çıkmayıp, tümüyle yoğurda yedirilmiş olacak. Soyulmuş hıyarlar bir yanda dururken diş sarımsaklar bir havanda dövülüp ezilerek sübye kıvamına getirilecek. En önemli nokta, tuzlanan hıyarların asla yan tarafından doğranmaması. Bir elde tutulan hıyar sürekli döndürülürken, öteki eldeki keskin bıçak hıyarın uç tarafına eğimli biçimde girerek çentikler açacak. Öyle ki sürekli döndürülen hıyarda oluşan incecik, uzunca yongalar yoğurdun içine kendiliğinden düşecek. Ayrıca kırmızıbiber, az karabiber harmanlanıp cacığın üzerine serpilecek. Bu nefis karışım sofraya getirilmeden önce üç saat süreyle buzdolabında bekletilecek. Ben denedim, bayıldım. Bu sıcak günlerde sizlere de öneririm. Afiyet olsun!
İLİŞKİLİ HABERLER
Aydın Boysan'dan cacık tarifi
Yayın tarihi: 21 Eylül 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/21/pz/haber,DDA845D2EFE1415D81E9178B3523C4B3.html
Tüm hakları saklıdır.