kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Feta peynirinde, beyaz peynirdeki delikler yok.

Beyaz peynir = Feta mı?

BURCU ALDİNÇ
13.09.2008
Mora Yarımadası'nda koyun sütünden elde edilen tüm beyaz peynirler Avrupa'da 'feta' adı altında satılıyor. Peki tadı bizim beyaz peyniri andıran ama üzerinde delikleri olmayan 'feta' bizim beyaz peynirimizle aynı mı? Bu soruyu işin uzmanlarına sorduk.....
Çok değil, bundan 10 yıl evvel Avrupa'da ve Amerika'da beyaz peynir bulmak neredeyse imkânsızdı. O yıllarda beyaz peynire alternatif olarak marketlerde 'feta' adı altında bir Yunan peyniri satılırdı. Tadı, tuzu, yağı bizim beyaz peynire oranla daha az olan ve bizim beyaz peynirin aksine üzerinde delikler olmayan bu peynir, yine de Avrupalıların dikkatini çekmeyi başardı. Öyle ki, Fransa, Danimarka ve Almanya gibi ülkeler de koyun sütünden farklı beyaz peynirler üretmeye başladı. Beyaz peynire bu ilgi Yunanistan'ı harekete geçirdi ve Yunanlılar 1994 yılında 'feta'yı kendi peynirleri olarak tescillemenin yollarını aradılar. Diğer Avrupa ülkeleri onlarla mücadele ederken, beyaz peynirin anavatanı sayılan Türkiye, bu durum karşısında kayıtsız kalmayı tercih etti. Ve sonunda beklenen oldu. 2007 yılında Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla Mora Yarımadası'nda üretilen, koyun sütünden yapılan beyaz peynirler 'feta' ismi altında satılmaya başlandı. Avrupa'da feta peynir kapış kapış satılmaya başlandı ve büyük bir pazar açıldı. Geçtiğimiz günlerde de bir cips markası dünya peynirleri adı altında rokforlu, parmesanlı ve fetalı cipsleri piyasaya sundu. Peki ama 'feta' ve beyaz peynir aynı şey miydi? Eğer aynıysa Yunanlılar yine bize özgü bir yiyeceği alıp, kendilerine mi mal etmişlerdi? Lokumu, baklavayı bir Yunan yiyeceği olarak dünyaya duyuran Yunanlılar, beyaz peynire de mi sahip çıkmıştı? Yunanlıların milli değerleri koruma konusundaki titizlikleri takdir edilecek cinsten. Bizim aksimize bir restoran açarken yabancı isim kullanmıyor, geleneklerini tüm dünyada tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu yüzdendir ki Amerika'da bir zeytinyağlı sarma, Türk kahvesi hatta baklava bile Yunan marketlerinde, onların geleneksel ürünleri olarak satılıyor. Peki ama beyaz peynirin gerçek sahibi kim? Feta gerçekten bir Yunan peyniri mi, yoksa bizim öz mü öz beyaz peynirimizin Yunanca adı mı? Bu soruyu işin uzmanlarına sorduk...
Haberin fotoğrafları