Son yıllarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedeniyle ölümlerin artması üzerine kene ile sürekli ve daha etkin mücadele için dernek kurulacak.
AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer,
Türkiye'de birçok vatandaşın korkulu günler geçirmesine neden olan kene konusunda kalıcı çözümler üretmek için KEN-DER'i kurma kararı aldıklarını bildirdi.
''
Türkiye'de ilk haşereyle mücadele derneği'' olacak KEN-DER'i kurma fikrini, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Dilaver Coşkun'un ortaya attığını belirten Karaer, sivil toplum örgütü bireyden daha çok yaptırımda bulunabileceği için kendisinin de kurucular arasında yer aldığını ifade etti.
Amaçlarının dernek tüzüğüne bağlı olarak faydalı işler yapmak olduğunu söyleyen Karaer, ''Aslında
Türkiye'de doğrular yapılıyor da... Ben yanlışların ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.
Türkiye'de özellikle kenelerle ilişkili olarak baktığımızda, çok fazla doğru bir şey yapıldığını söylemek mümkün değil. Gelinen noktada bir taraftan insanlar ölmektedir, bir taraftan da keneler çoğalmaktadır'' diye konuştu.
TÜZÜĞÜ, İSMİ VE LOGOSU HAZIRLANDI
Karaer, kenelerin ağustos ayından itibaren insanların ve evcil hayvanların bulunduğu yerlerden yavaş yavaş çekileceklerini, küçük kemiricilerin üzerinde larva aşamalarını geçiren kenelerin ondan sonra da kış uykusuna yatmak üzere taşın, toprağın altına gireceklerini kaydetti.
Kenelerin eylül, ekim ayından sonra, mart, nisan aylarına kadar kış uykusuna yatacaklarını belirten Karaer, ''Bu esnada da ülkede yetkili yetkisiz bütün ağızlar da -ki biz bunları 2002'den beri görüyoruz- kış uykusuna yatacaklar. Çözümde devamlılık olmayacak'' görüşünü dile getirdi.
KEN-DER'in kene konusunda kışın ve yazın ne yapılabileceğini planlayacağını aktaran Karaer, derneğin tüzüğünün ve logosunun hazırlandığını kısa bir sürede kurulacağını belirtti. Karaer, ''Adım atmak da önemli. Bu adımı attığımız için ben çok memnunum. Burada önemli olan olaya bakış açımızda bütünlük olması. Yazın da kışın da olayı aynı perspektiften görmek önemli. Arkadaşlarımız bu işin içinde insanlar. Konunun devamlılığının sağlanması açısından bu dernek önemli'' diye konuştu.
Derneğin logosunun kene şeklinde olduğunu anlatan Karaer, en geç bir iki ay içinde KEN-DER'in faaliyete geçeceğini bildirdi.
''İLAÇLAMANIN BİRAZ KARŞISINDAYIZ''
Yapılan ön görüşmelere göre, dernek üyeleri arasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi ve Ankara üniversitelerinden yetkililer bulunduğunu bildiren Karaer, şunları söyledi:
''Katılımcı arkadaşların çoğunluğu kendilerini bu konuda yetiştirmiş ve ilaçlamanın biraz karşısında olan insanlar. Ben bu nedenlerle de görev almayı düşünüyorum. Gerçekten ülkenin gerçek problemlerine yönelik bir dernek, gerçekten çalışan bir dernek olması nedeniyle. İleri dönemlerdeki çalışmalarda probleme yönelik, problemi en aza indirme veya problemi çözmeye yönelik çalışmalar yapacağız. Herkes bu dernekle ilgili istekli, kafalarında soru olmayan ve çalışma gayreti içerisinde olan insanlar var.''
''KILAVUZ DERNEK OLMASI BAKIMINDAN ÖNEM TAŞIYOR''
Karaer,
Türkiye'de kene konusunda kurulan ilk dernek olacaklarını, ancak KEN-DER'in diğer haşerelere yönelik derneklere öncülük edebileceğini ifade etti. Karaear, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sivri sinekle ilgili de sıtma savaş birimleri var ama bir dernek yok. Bunun boyutları düşünülünce küresel ısınmaya bağlı olarak Afrika'da oluşan sivri sinek veya sıtma vakalarının,
Türkiye'de de olma ihtimali olacak. Yapılanma itibariyle amacımız hem keneyle ilgili bir dernek oluşturmak hem de kene gibi vektör olabilecek durumda, hastalık etkenlerini taşıyabilecek durumdaki yaratıklarla ilgili de kılavuz dernek olması bakımından önem taşıyor. Çünkü
Türkiye'de böyle kurum ve kuruluşlar yok.''
AA