kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzmanlardan yaz ishali uyarısı

Yeni Haber
Şanlıurfa'daki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yaz ishalleri konusunda vatandaşları uyardı.

Yaz mevsiminde ebeveynleri korkutan problemlerden olan yaz ishalleri ile ilgili bilgi veren Şanlıurfa İhtisas Çocuk Sağlığı Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İbrahim Halil Pakır, "Yaz ishalleri, her yaş grubunda olan insanlarda ortaya çıkmasına rağmen, ishaller özellikle çocuklar için risk oluşturuyor" dedi.

İshalin yaz aylarında görülme oranlarının artmasının iki ayrı sebebi bulunduğunu kaydeden Pakır, "Birinci neden havaların ısınması nedeniyle besinlerin daha kolay bozulması, ikincisi ise artan sıvı ihtiyacı nedeniyle her durumda sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini artırması. İshallerin ortaya çıkmasındaki bir başka önemli etken ise hijyen kurallarına uyulmamasıdır. İshale yol açan etkenler arasında, virüsler, bakteriler ve parazitler başta geliyor. Etkene bağlı olarak da tedavi farklılaşıyor. Ancak yaygın olarak görülen ishal nedenleri arasında virüsler ön sırada geliyor. Bakteriler ise besin zehirlenmeleri ve buna bağlı ishallere neden oluyor. Çocuklarda yüzde 10 sıvı kaybı bile sıvı dengesini etkileyerek genel durumunun bozulmasına neden olabiliyor. O yüzden sıvı kaybı çocukları önce halsizleştiriyor, sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar olabiliyor. Daha az yağlı yemekler tercih edilmelidir. Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta çocuk halsizleşmeye başlamışsa ve ağızdan sıvı alımı sağlanamıyorsa mutlaka doktora başvurmalılar" uyarılarında bulundu.

Ayrıca vatandaşların dışarıda yiyecek bulundurmamaya çalışması gerektiğini sözlerine ekleyen Pakır, "Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin. Hijyene dikkat edin. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına dikkat edin ve en önemlisi çocuklarda ishal başlar başlamaz sıvı takviyesine başlayın" diye konuştu.

İHA