kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
DEVİR TESLİM TÖRENİ YAPILACAK... Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılan orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yerine Genelkurmay Başkanığ'ına atandı.

Yüksek Askeri Şûra'dan bu kez ihraç çıkmadı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
28 Şubat sürecinden bu yana ilk defa YAŞ'tan ihraç kararı çıkmadı. 32 general ve amiral bir üst rütbeye atandı, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi Org. İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı'na atandı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Işık Koşaner'e ise Genelkurmay Başkanlığı'nın yolu açıldı..
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yeni komuta kademesinin şekillendiği Yüksek Askeri Şûra toplantısında uzun yıllar sonra ilk defa ihraç kararı verilmedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün resmen onayladığı YAŞ kararıyla birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılırken, yeni Genelkurmay Başkanı Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ oldu. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun ise, Orgeneral İsmail Koçman'ın yerine 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Org. Başbuğ'un yerine Kara Kuvvetleri'ne Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner atandı. Bu atamalarla 2010 yılından itibaren Org. Koşaner'in 3 yıllığına Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturmasının da yolu açılmış oldu. Koşaner'in yerine Kara Kuv. Kurmay Bşk. Atilla Işık atandı. Mühendislik yönü ağır basan istihkam sınıfından 3 orgeneral dikkati çekti. Org. Hasan Iğsız, Org. Atilla Işık ve Org. Hayri Kıvrıkoğlu. Bu yılki YAŞ'ta 32 general ve amiral bir üst rütbeye atanırken, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 46 general ve amiralin de görev süresi 1 yıl uzatıldı.

*FOTOĞRAFLARLA KOMUTANLARIMIZIN ÖZGEÇMİŞLERİ...

İHRAÇ BİLANÇOSU
YAŞ'ta 1996'dan bu yana ilk defa Ordu'dan ihraç gerçekleşmedi. 28 Şubat'ın ardından en büyük ihraç 1997'de gerçekleşmiş, YAŞ alışılmışın dışında 3 defa toplanmış ve 307 personelin irticai faaliyetleri nedeniyle TSK ile ilişkisi kesilmişti. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana da ihraçlar sayıları azalarak devam ediyordu. Abdullah Gül'ün Başbakanlığı sırasında 46 personel ihraç edilirken hükümet de YAŞ kararlarının yargı denetimine açık olmaması nedeniyle ihraç kararlarına ilk kez şerh koymaya başladı. Geçtiğimiz yıl Ağustos Şurası'nda 23, Kasım Şurası'nda 38 personel TSK'dan ihraç edilmişti. Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ise Kasım 2007 Şûrası'ndaki 38 ihraç kararını hükümetin şerhine karşın onaylamıştı.