Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisini,
"yargı bağımsızlığı" lehinde bir tavır gibi görenler var. Buna mukabil, AK Parti iktidarı ve çok sayıda gazeteci
"siyasi içerikli Y-muhtıra" dan söz ediyor. Yargıtay, AK Parti'yi, anayasanın 138. maddesini ihlal ederek yargıya baskı yapmakla suçluyor ama, açıklamasındaki bazı cümleler, asıl kendisinin yargıyı etkilemeye çalıştığını gösteriyor.
Mesela bildiride şöyle deniliyor:
"Yüksek Mahkeme kararları ile laiklik ilkesinin çerçevesi isabetle çizilmiştir. Cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan bu ilkenin, doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılması kabul edilemez. Toplumun yoğun ve isabetli refleksi, anayasa taslağının yasalaştırılması girişiminde duraksama yaratmış, ancak anayasanın 10 ve 42. maddelerindeki değişiklik, engellenemeyen bir hızla yasalaşmıştır." Anayasa Mahkemesi'nin önünde bu değişiklikler konusunda bir dava dosyası bulunmuyor mu? Yargıtay Başkanlar Kurulu, bu değişikliği laiklik ilkesinin dolaylı bir şekilde ihlali olarak göstermiyor mu? Bu durumda, anayasanın 138. maddesinin ihlali söz konusu değil mi? Ayrıca, 411 milletvekilinin oyuyla geçen bir değişiklik için
"engellenemeyen bir hızla yasalaşmıştır" demek ne anlama geliyor? Parlamentoyu kim engelleyecek? Hıncal Uluç'un dediği gibi, İç Hizmet Kanunu'na dayanarak asker mi, yoksa bugün Y-muhtıralarla örneğini gördüğümüz gibi yargı mı?
Yayın tarihi: 25 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/25//haber,DD8C98F92DE84410A3E936BFFFB13525.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.