kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigarayı bırakacak cesaretiniz yoksa tıbbi destek alın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.05.2008
Bir çok tiryaki, sigarayı bırakmayı çok istemelerine rağmen, buna cesaret edemediklerini söylüyor. Prof. Dr. Sertaç Çiçek bu noktada tıbbi ve psikolojik desteğin çok önemli olduğunu dile getiriyor: Özellikle sigarayı bırakma klinikleri çok etkili. Bu kliniklerin başarı oranı yüzde 33!..
Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Direktörü Prof. Dr. Sertaç Çiçek, sigara konusundaki sorularınızı yanıtladı:

MOTİVASYON ARTACAK!
* Masa başında ve yoğun tempoda çalışıyorum. İşlerimi bırakıp dışarıya çıkmam çok mümkün olmuyor. Bugün iki kere dışarı çıkıp, sigara içebildim. Sigara yasağı sayesinde, sizce sigarayı kolayca bırakabilir miyim?
Sigara içmeye ayıracak zaman ve yer bulunamaması, kesinlikle sigarayı bırakmayı kolaylaştırıcı bir etken olabilir. Bu yasa sayesinde sigara tiryakileri mecburiyetten de olsa kapalı ortamlarda sigara içemeyecek ve gün içinde kullandıkları sigara miktarı ister istemez azalacak. Zaman içinde, bu yasal düzenlemenin sigarayı bırakma motivasyonu kazanılmasında etkili olacağı kanısındayım.

KRİZİ İLAÇLA YENİN!
* Neredeyse 20 senedir sigara içiyorum. Sigara yasağının geçerli olduğu bir alanda nikotin krizine girmekten ve sigara içme isteğimi engelleyememekten korkuyorum. Böyle bir durumla nasıl başa çıkabilirim?
Bu konuda profesyonel destek alınmasında fayda vardır. Bir kontrol sonrasında tıbbi bir engel yoksa, nikotin bağımlılığını tedricen azaltmaya yönelik nikotin bantları, nikotin sakızları veya farklı ilaçlar uygulanabilir. Bu grup ilaçların kullanımının tıbbi denetim altında olması gerekir.

SESİNİZ NORMALE DÖNECEKTİR
* 24 yaşındayım ve yaklaşık iki yıldır sigara kullanıyorum. Babamı kaybettikten sonra, iki yılda 10 yıla bedel sigara içtim. Sesimi kaybetmek üzereyim. Devamlı kısık sesle dolaşıyorum. Sigarayı nasıl bırakmalıyım? Hangi yöntemle, sesim en kısa sürede eski haline döner?
Sigaranın ses telleri üzerindeki kronik irritasyon yapan etkisinden kurtulmak, sesinizin normale dönebilmesi için gerekli. Tıbbi destek almanız, bu süreci kolaylaştıracaktır.

SAKIN VAZGEÇMEYİN!
* Daha önce sigarayı bıraktıran sakızlardan denedim ama başarılı olamadım. Her seferinde bir bahane bulup, sigara içmeye başlıyorum. Bunun kesin çaresi nedir?
En önemli nokta bu konuda kararlı olmaktır; diğer yöntemler size sadece yardımcı olacaktır. Sigara bırakma tedavisinde merkez; kişinin kendisidir. Kişinin sigarayı bırakma isteği, nikotin bağımlılık düzeyi, içinde bulunduğu sosyo-kültürel ortam ve aldığı çevresel destek; ona uygulanan tedavinin şeklini biçimlendirir. Bazen kişinin sigarayı bırakma isteği o kadar güçlüdür ki; ek tedaviye gerek kalmaksızın sigarayı kendisi bırakabilir. Başarısızlıkla sonuçlanan denemeler sakın moralinizi bozmasın. Sigarayı bırakma kararlılığında desteğe ihtiyaç duyan kişiler, uzman hekimlerden yardım almalıdır. Hekim hasta için en uygun tedavi metodunu belirlerken, konu üzerine uzman bir psikolog da, bırakma sürecinde hastaya psikolojik destek vermelidir. Hekim desteği altındaki bir sigara bırakma tedavisinin başarısı, kuşkusuz yalnız bırakma çabasından daha iyi sonuçlar vermektedir.

KLİNİĞE GİDİN!
* 3 gündür sigara içmem bayağı azaldı ancak çok sinirli olmaya başladım. Kendime hakim olamıyorum. Sigarayı bırakmak istiyorum ama nasıl yapacağımı ve işe nereden başlayacağımı bilmiyorum. Bu konuda tıbbi yardım almalı mıyım?
Hem fiziksel, hem de psikolojik açıdan çok ciddi bir bağımlılık yaratan sigara; bırakıldığında kişide bir süre yoksunluk sendromunun gelişmesine neden olabilir. Bu süreçte kişide sinirlilik, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı gibi belirtiler gözlenir. Tıbbi yardım almak size yardımcı olacaktır. Sağlık kuruluşlarının büyük kısmında sigara bırakma klinikleri vardır ve size yardımcı olabilirler. Sigara kullanan bir kimseye bir hekim tarafından sadece sigarayı bırakmasının önerilmesi, yüzde 5 oranında sigaranın bırakılması ile sonuçlanır. Bugün Türkiye'de bilimsel veriler ışığında çalışan sigara bırakma kliniklerinin başarı oranları; yaklaşık yüzde 33 düzeyindedir. Bu oran, dünya çapındaki verileri ile de paralellik gösterir.
Haberin fotoğrafları