Orta yaşın üstündeyseniz susamasanız da su içmelisiniz
Dr. Ece Hattat
23.05.2008
Havalar çok sıcak ve uzmanlar bol su içmek gerektiğini söylüyor. Ama ben su içmeyi sevmiyorum. Vücudumun su ihtiyacını nasıl gidermeliyim? Ela N./Adana
Yaz ayları gelince su ihtiyacımız doğal olarak artıyor. Sıcak ve nemli havalara, yapılan egzersizler ve besin zehirlenmelerine bağlı ishal ve kusmalar da eklenince; vücuttan sıvı kaybı fazla oluyor. Ancak pek çok kişi günde 8 bardak su içmenin ne kadar doğru olduğunu merak ediyor.
EN AZ 8 BARDAK
Günde 8 bardak su içmenin mantığı; aldığınız her kalori için 1-1.5 ml suya ihtiyacınız olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor. Yetişkin bir insanın günde ortalama 2 bin kalori aldığı düşünülürse, bu yaklaşık 8 bardak su ediyor. Bu miktarı sadece su içerek gidermeniz gerekmiyor. Su yerine meyve-sebze sularından, bitki çaylarından, ayrandan ve sütten yararlanabilirsiniz. Yediğiniz katı gıdalar da su içeriyor. Elma, karpuz, kiraz, marul, brokoli ve fasulye; bu tür gıdalar. Vücudunuz aldığınız yiyeceklerden enerji üretirken, günde yaklaşık bir bardak su da üretiyor. Burada önemli olan; sıvı ihtiyacınızın arttığı yaz günlerinde vücudunuza kazandırdığınız sıvı miktarını arttırmanızdır.
İDRARINIZA BAKIN
Bunu sıvı içecek ve yiyeceklerle yapabilirsiniz. Ancak alkolün sıvı kaybınızı arttıracağını, kafeinli ve gazlı içeceklerin ise; yarardan çok zarar getireceğini bilin. Yaşla birlikte beyinde bulunan ve vücudunuzda ne kadar sıvı bulunduğunu algılayan alıcılar da hissizleşir. Yani yaşınız ilerledikçe susadığınızı anlayamaz ve yeterli miktarda sıvı almazsınız. Özellikle orta ve ileri yaşlardaysanız susama hissini beklemeden su içmelisiniz. Yeterli miktarda sıvı aldığınızı; idrar renginizin berraklığından veya çok açık renkli olmasından anlayabilirsiniz. Susama hissi, ağız kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı hissediyorsanız; vakit kaybetmeden su için. Su kaybı arttıkça vücut ısınızın artacağını, nefes alıp verişinizin ve nabzınızın hızlanacağını sakın unutmayın.
Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.
Yayın tarihi: 25 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/25/gny/haber,675A217E2D3240AC9A47D8A5E730D352.html
Tüm hakları saklıdır.