3 ay önce bana hipertansiyon teşhisi konuldu. Verilen ilacı bir ay kadar kullandım. İlacı alınca tansiyonum düşüyor ama sürekli ilaç kullanmak ve ilaca bağımlı yaşamak istemiyorum. Bu arada tansiyonu düzenleyen bitki çayları da içiyor ve bol bol sarmısak yiyorum. İlaç almasam olmaz mı? Ömür boyu ilaç kullanmak, insanı psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Bana ne yapmamı önerirsiniz? Meliha Ü./Zonguldak Bademcik iltihabı ve zatürree gibi ani ve gürültülü başlayıp, kısa sürede iyi veya kötü bir akıbetle sonlanan akut hastalıklar, tedaviyle yok edilebilir. Genellikle yavaş ve sinsi bir şekilde ortaya çıkan hipertansiyon, astım ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ise, erken fark edilip, uygun şekilde tedavi edilmezlerse, giderek kötüleşirler. Kontrol altına alınmaları zorlaşır ve yıllar içerisinde kalıcı sakatlık veya ölümle sonlanırlar.
Ömür boyu devam eder Bu hastalıkların tedavisi, genellikle yaşam boyu devam etmektedir. Çünkü uygulanan tedavi, hastalığı yok edemiyor ancak kontrol altına alabiliyor. Hastalık kontrol altında kaldığı sürece, hastalığa bağlı yakınmalar, yaşam kalitesindeki kısıtlanmalar ve hastalığa bağlı diğer olumsuz sonuçlar görülmüyor. Bu ise, ancak düzenli ilaç kullanımı ve ilaç dışı önlemlerin sürdürülmesiyle mümkün oluyor. Bir hipertansiyon hastası, kendisine reçete edilen ilacı her gün düzenli olarak alır, fazla kilolarından kurtulur, spor yapar, dengeli beslenir ve stresten uzaklaşabilirse kan basıncı normal sınırlar içerisinde seyreder. Yüksek tansiyona bağlı kalp ve böbrek yetmezliği, damar sertliği, felç, körlük gibi ciddi sağlık sorunlarından da korunmuş olur. Ama hasta hekimlerin bu tavsiyelerine kulak tıkar, yağlı ve yüksek kalorili gıdalarla beslenir, aşırı tuz tüketir, hareketsiz bir yaşam sürdürür, kilo almaya devam eder, sigara içer, stres altında yaşamaya devam eder ve ilacını her gün düzenli olarak almayıp, sadece başı ağrıdığında veya başı dönüp, gözü karardığında içerse, günün birinde yukarıda sözünü ettiğimiz ölümcül veya sakatlayıcı sonuçlarla yüzleşmek durumunda kalır.
Düzenli almak şart! Ani bir beyin kanamasıyla felç gelişebilir ve hasta yatağa bağımlı hale gelebilir. Ya da böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağımlı bir yaşama mahkum olabilir. Size tavsiyem bu tür kötü durumlarla yüzleşmek istemiyorsanız, ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmanızdır. Şikayetiniz olduğunda ilaç alıp, kendinizi iyi hissettiğinizde ilaç almamak gibi bir durum içine girmeyin. Sizin kendinizi iyi hissetmeniz ya da herhangi bir yakınmanızın olmaması, her zaman işlerin yolunda gittiği anlamına gelmeyebilir. Eğer hekiminiz risk altında olduğunuzu söylüyor ve örneğin kolesterolünüzü düşüren ilacı veya tansiyonunuzu kontrol altına alan hapı her gün almanızı öneriyorsa, mutlaka onun sözlerine kulak kabartın.
Keyfi hareket etmeyin Bilimsel tedavi değeri olmayan bitki çayları, bitkisel kökenli tablet ve kapsüllere ya da meditasyon ve biyoenerji gibi tıp dışı yöntemlere güvenip, hekiminizin önerdiği ilaçları almayı ihmal etmeyin. Tedavinizde kendi başınıza değişiklik yapmayın. İlaçların bir kısmını alıp, bir kısmını almamak gibi bir şey yapmayın. Doz azaltmayın. Size verilen reçeteyle ilgili kuşkularınız varsa, hekiminizi arayıp endişelerinizi dile getirin.
Yayın tarihi: 19 Mart 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/19/gny/tozlu.html
Tüm hakları saklıdır.