"Kanserde erken teşhis, hayat kurtarır" afişlerinden yola çıkarak, Devlet Hastanesi'ne CA denilen kan tahlili yaptırmaya gittim. Doktor bana "Bir şikayetiniz olmadığı halde böyle bir istekte bulunmanız çok ilginç. Bu devlet sizin gibiler yüzünden batıyor" dedi. Kanserden korkanlar, vatan haini mi oluyor? Nurettin A.
Hastalığı henüz klinik belirti vermeden teşhis etmek ve erken tedavi şansı kazandırmayı amaçlayan check-up; tıpta önemli bir stratejidir. Herkesin, her zaman bu tür muayene ve tetkiklerden geçirilmesi gerekli olmadığı gibi mümkün de değildir. Bundan da öte, bir kişinin tüm hastalıklar açısından taranması oldukça zahmetli ve maliyetlidir. Bazı hastalıkların erken teşhis edilmesine imkan tanıyan tarama testleri varken, maalesef diğer bazıları için böyle bir yöntem yoktur.
TEDAVİDEN DAHA UCUZ Bu nedenle, makul olan; belirli bir hastalığa yakalanma eğilimi toplum ortalamasından yüksek olan kişilerin, taşıdıkları hastalık riski açısından, özel bazı testlerle taranmasıdır. Sosyal güvenlik kurumları ile bazı özel sağlık sigortası poliçeleri, teşhis ve tedavi amaçlı harcamaları karşılarken, check-up giderlerini ödemeyebiliyor. Oysa, hastalıkların erken teşhisi için sarf edilen bedel, genellikle ilerlemiş hastalığın teşhiş ve tedavisinden doğacak masraflara kıyas edildiğinde çok ucuz olmaktadır. Risk altında olmasına karşın, check-up yaptırmaktan çekinenler yanında; risk taşımadığı halde, evham ve korkuya kapılıp, ikide bir hastanelere koşup, bir dizi tetkikler yaptırmayı adet edinmiş, hastalık hastası kişiler de vardır.
BİR ŞEY SÖYLEYEMEZ Doğru yaklaşım; eğer farkında iseniz taşıdığınız riskleri, değilseniz sağlığınızla ilgili endişelerinizi hekime açmanız ve sizin için bir check-up gerekip gerekmediğini sormanızdır. Sizin, kendinize check-up yaptırtmaya karar vermenize kimse bir şey diyemez. Lakin, eğer faturayı kendiniz değil de, Sosyal Güvenlik Kurumu veya sigorta ödeyecekse, hekimin buna gerek duyması veya sizin kararınıza katılması gerekir. Çünkü hekimin, kamu kaynaklarını doğru kullanma sorumluluğu vardır. Ne var ki hekim, sağlığından endişe duyarak kendisine başvuran böyle bir hastanın talebini uygun görmediğinde, onu devleti batırmakla itham etmek yerine; neden bu talebi dikkate almadığını rasyonelize edecek yeterli açıklamayı yapmalıdır.
Yayın tarihi: 1 Şubat 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/01/gny/haber,3E6DC7368B9A444C9855B4E14DE56DFB.html
Tüm hakları saklıdır.