kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'den petrol atağı

Yeni Haber
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Ege'deki Saros Körfezi'nde bu ay başlatılan sondajdan iyi bir rezerv beklentisi olduğunu ve buradan doğalgaz üretiminin 2012 yılında başlayabileceğini, İran'daki yatırımı ortaklık şeklinde yapmak istediklerini ve Akdeniz'deki petrol aramalarında ise hiç kimsenin hakkını ihlal edecek çalışmalarının içinde olmadıklarını söyledi.

Uysal, Ege'de 2005-2006'da sismik araştırmaları yaptıklarını, Saros'ta bir lokasyon tespit ettiklerini ve başlanan sondajda şu anda 700 metreye ulaştıklarını belirtti. Kötü hava şartları nedeniyle son bir haftadır çalışmaların olumsuz etkilendiğini belirten Uysal, "Amacımız 3,500 metreye inmek. Yaklaşık iki ay daha sondaja devam edeceğiz. Buradan elde edeceğimiz neticelerde Ege'de çalışmalarımızı genişleteceğiz" dedi.

Saros Körfezi'ndeki aramalarda "iyi bir rezerv" beklentileri olduğunu kaydeden Uysal, "Burada 2012 yılından itibaren üretim yapılabilir... Akçakoca'da elde ettiğimiz tecrübelerle derinliğin görece daha az olduğu yerlerde kendimiz hareket edebiliyoruz. Finans açısından da sorunumuz olmadığı için bu tip aramaları kendimiz yürütüyoruz,. Finans ve tecrübenin gerektiği yerde ortaklık arayışına gidiyoruz. Ege'de şu anda ortak aramaya ihtiyacımız yok. Üretim dahil bütün çalışmaları kendimiz yürütebilecek kapasiteye sahibiz."

AKDENİZ'DE ORTAKLIĞA GİDİLECEK

Akdeniz'de Antalya'nın güneyinde Türkiye'nin en derin kuyusu olan Yuvaköyü kazdıklarını, hedeflerinin 6,500 metreye inmek olduğunu kaydeden Uysal, "Amacımız Afrika plakasında petrol üreten formasyonları Antalya'da bu derinliklerde yakalamak. Antalya'nın güneyinde Afrika'nın, özellikle Libya'nın petrol ürettiği bölgeler mevcut. Biz bu nedenle Antalya çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Çok büyük potansiyelleri ortaya koyabiliriz" dedi.

Bu bölgede TPAO'nun hem kendi başına hem de ortaklıklarla aramalarına devam edeceğini, daha önce aranmayan Mersin körfezini değerlendireceklerini, İskenderun körfezinden elde edilen sonuçların "ümit verici" olduğunu söyleyen Uysal, Akdeniz'in oldukça yüksek potansiyele sahip olduğunu vurguladı ve Antalya körfezinde yabancı ortaklıklar için 1.5 yıl sonra ihaleye çıkabileceklerini vurguladı.

Uysal, TPAO'nun buradaki aramalarının Türkiye'nin ekonomik sınırları içinde kalan bölgede yapıldığının altını çizerek, "Hiçbir zaman komşuların hakkına tecavüz edecek bir çalışma içine girmiyoruz. Çalışma alanlarımızı Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile yürütüyoruz. Başka ülkelerin de bir sorunu olacağını düşünmüyoruz. Çünkü uluslararası ekonomik sınırımızı belirlemiş durumdayız, diğer ülkelerle mutabakata varıldığı zaman herkes kendi ekonomik sınırları içinde çalışmalarını rahatlıkla yürütebilecek" dedi.

İRAN'DA YATIRIM KONSORSİYUMLA

İran ile imzalanan ön anlaşma çerçevesinde Güney Pars sahasına yönelik teknik değerlendirmeleri tamamladıklarını, şimdi anlaşmanın teknik terimleri üzerinde çalıştıklarını bildiren Uysal, "Ekonomik bir anlaşma hangi şartlara haiz olmalı, bunu belirlemeye çalışıyoruz. Şubat sonuna kadar bütün çalışmalar tamamlanır ve anlaşma görüşmeleri başlar" şeklinde konuştu.

İran'da daha önce TPAO'nun özkaynaklarıyla yapılacağı bildirilen yatırımların yaklaşık 3.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Uysal şunları söyledi:

"Bu yatırımı bir konsorsiyumla yapmayı düşünüyoruz. Alacağımız ortaklar söz konusu olacak. Ortaklar için İran ile de mutabakat sağlamamız gerekiyor. Ortaklar yerli ve yabancı olabilir. Çünkü İran'da yatırımları olan (yerli) şirketler var, onlar TPAO'ya bilgi ve tecrübe aktarabilir. Onlarla ortaklık kurmada beis görmüyorum."

KARADENİZ'DE PETROBRAS'LA SONDAJ 2009-2010

Uysal, dünyada petrol aramacılığında üç yerde yeterli olgunluğa ulaşılamadığını, bunların kutuplar ve Karadeniz olduğunun altını çizerek, "Karadeniz'in hem büyüklüğü hem da sahip olduğu potansiyel bu alana olan ilginin yoğun olmasına neden oluyor. (Brezilyalı) Petrobras buraya geldiyse muhakkak bir ümitle gelir. Karadeniz'in batısında doğalgaz, doğusunda petrol arıyoruz" dedi.

Petrobras ile birlikte iki, TPAO'nun ise üç olmak üzere Karadeniz'de beş sondaj yapacaklarını kaydeden Uysal, "Buralar için sondaj kulesi bulma çalışmalarımız devam ediyor. 2009 sonu veya 2010 başında sondaj kulesini Karadeniz'e getirtip çalışmalara başlayacağız. TPAO bu üç alana ya kendisi ya başka ortaklıklarla devam edecek" dedi.

Petrol fiyatlarının artmasından sonra şirketlerin yoğun olarak eleman transferine yöneldiğini, şirketlerin bundan olumsuz etkilendiğini söyleyen Uysal, TPAO'nun da bazı projeleri minimuma indirmek zorunda kaldığını belirtti ve "Petrobras da elaman yetersizliğinden, büyük ilgi gösterdiği Karadeniz'deki üçüncü alana teklif veremeyeceğini bildirdi. Bu kuyu için başka şirketlerle ortaklığa gidebiliriz" dedi.

REUTERS