SABAH - Antep ve Antakya yemekleri bir arada
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Antep ve Antakya yemekleri bir arada
Antep ve Antakya yemekleri bir arada
Beğendiklerim:

Antep ve Antakya yemekleri bir arada

Uzun yıllar, 'Nasılsa anlamazlar' diye düşünülerek Batıdakilere Doğu mutfağının en kötü örnekleri dayatıldı; ancak artık herkes iyiyle kötüyü rahatlıkla ayırd edebiliyor. Ottoman Restoran'ın Güneydoğu lezzetleri, en zor beğenenleri bile mutlu ediyor.

Osmanlı'nın son dönemlerinde Fransa'ya üniversite öğrenimi için giden, bilgi altyapısı zayıf öğrencilere, üzerinde 'Bon pour l'Orient' yani 'Batı'da işe yaramaz ama Doğu için uygun' anlamına gelen bir ibare bulunan diplomalar verilirdi. Uzun yıllar İstanbul'da Güneydoğu yemekleri sunan kebapçı ve restoranların mönüleri de buna benzer bir mantıkla hazırlanırdı. Yani Güneydoğuluların burun kıvıracakları yemekler, 'Nasıl olsa anlamazlar' diye allanıp pullanıp İstanbullulara yedirilirdi. Örneğin künefelerin içine süt ve irmikle yapılmış bir muhallebi konur, sorduğunuzda, "Peyniri Antakya'dan her gün taze getiriyoruz efendim," cevabını alırdınız. Daha da özensizler dil peyniri kullanır, künefe soğumaya başladığında, içindeki peynir taş gibi katılaşırdı. Ancak öz be öz Güneydoğulular kendi aralarındayken, restoran sahibi ve ustaları onlara neler yedireceklerini bilirlerdi. Hemşeriler için özel olarak otobüslerle getirtilen malzemelerle, sıradan müşterilere genelde çıkarılmayan otantik yemekler hazırlanırdı.

SIRADIŞI BİR KEBAPÇI
Son zamanlarda gördüğüm kadarıyla bu çifte standart ortadan kalkıyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi, insanlar artık çok daha sık seyahat ediyor ve bir İstanbullu artık Antakya'da, örneğin künefenin nasıl yapıldığını ya da Antep'e özgü yemeklerin gerçek tadını biliyor. İkincisi ise ulaştırma olanakları öylesine gelişti ki, bugün artık Antakya'nın mis gibi taze peyniri günü gününe İstanbul'daki bir yerel lokantanın mönüsünde yerini alıyor. Kalabalık bir grupla gittiğim Cibali'de, Ottoman Restoran'ın üst katında Güneydoğu'nun o güzelim peynirini ılık ılık servis ettiklerinde aklımdan bunları geçiriyordum. Ottoman bir Antep yemekleri lokantası. Antakya'dan da katkılar var. Zira sahibi Antepli ama eşi Antakyalı ve dahası, mutfağı o yönetiyor. Ottoman'ın sıradışı bir kebapçı olduğu daha önünüze gelen lahmacundan belli. İncecik, ağızda eriyen, çok başarılı lahmacun, arkadan geleceklerin de müjdecisi. Üç çeşit de humus yer alıyor mönüde. Antakya usulü tarator; ceviz, kırmızıbiber, kimyon ve zeytinyağı ile yapılmış muhammara; tahin ve közlenmiş biberin beraberliği babagannuş; ayrıca yoğurtlu patlıcan; maş fasulyesi; cevizli, nar pekmezli yeşil Nizip zeytini ile yapılan zeytin piyazı; cevizli köfte, mercimek köftesi, kitel dedikleri ince bulgurla yapılan etsiz köfte, soğuk mezeler arasında sayabildiklerim. Benim gittiğim gün mönüde günün çorbası olarak lebeniye vardı. Dönüşümlü olarak dövmeli, alaca, maş, ezogelin çorbalarını da yapıyorlarmış. Böreklerin de envai çeşidi var Ottoman'da. Zeytin böreği, peynir böreği, biberli ekmek ve katıklı ekmek diye adlandırılan iki farklı Antakya böreği... Salatalardan gavurdağ ve zahter salataları da başarılı.

KÜNEFEYE TAM NOT
Ara sıcaklar arasında oruk, kuru dolma, Antep usulü çiğ köftenin yanı sıra benim için birer başyapıt olan süzme yoğurttan cacık yatağı üzerinde Arap köftesi ve yörede 'etli aşır' olarak adlandırılan Antep usulü baharatlı keşkek birbirinden nefis yemekler. Antep yöresinin bütün kebapları bulunuyor. Ama bir de kazbaşı adı verileni var ki, kazın başı iriliğinde doğranmış, özel terbiye edilip ızgarada içi kurutulmadan pişirilmiş bu kebap, bonfileye sınıf atlatmıştı. Gelelim künefeye... Hakiki peynir içine girince, künefe, benzerini ancak Antakya'da yiyebileceğiniz künefeleri aratmayacak lezzete kavuşmuştu. İçindeki peynir tabakası, süt ve irmikle hiçbir zaman sağlanamayacak kadar kalın ve kıvamlıydı. Ne yazık ki midemde, Antakya usulü kabak tatlısından tadacak yer kalmadı; bu yediklerimi ancak okkalı bir Türk kahvesi bastırabilirdi. Güneydoğu lezzet şölenini bu seferlik noktalamak zorunda kaldım.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Mutfakta yine Ece var
 Nohut yerine fıstık pirinç yerine karnabahar
 Küçük bir gurme cenneti
 'Eşkili' Maraş yemekleri
 Anadolu'nun bütün lezzetleri İstanbul'da
 Tarsus mutfağını keşfedin
 Balık bizim, Denize ne?
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Ot deyip geçmeyin
 Manzara karın doyurur mu?
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
Bienal'in 'özel' biletleri satışta
8 Eylül-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek 10.
Padişahların el yazmaları korumada
Padişahların el yazmaları korumada
1999 depreminde zarar gören Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi...
'Şovmenlerin kof ego sorunu var'
Şok, Dikkat Şahan Çıkabilir, Bir İş Lazım gibi formatların yaratıcısı...
Yoros Kalesi'nde göbek atmak
Boğaz'a nazır bir tepede, kim, neden kafa çekip göbek atar? Bu...
Allah korusun ya başkan Bush öldürülseydi?
İşte siyasal sinema türünde son derece özgün ve yenileyici bir film, bir tür...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.