|
|
'İki tuzlu, bir tatlı' lezzeti
Nevin Halıcı, Konya mutfağının zenginliğini tanıtmak için bizi danışmanlığını yaptığı Köşk Lokantası'na götürdü. Müdavimleri arasında Yıldız Kenter başta olmak üzere İstanbul sosyetesinin ünlü isimlerinin bulunduğu Köşk'te, Ramazan ayı ve Mevlana törenleri için rezervasyonlar şimdiden yapılmış bile. Eğer Konya'ya gider ve Köşk'ü de keşfetmeyi düşünürseniz, bizden söylemesi mutlaka aç gidin. Çünkü Konya'nın ünlü 'İki tuzlu bir tatlı' usulünden hareketle lokantadaki yemeklerin hepsinden birer parça tatmanızı öneririm. Tadı hâlâ damağımızdaki bu mönüde neler mi vardı? Hayatımda yediğim en ince, ipek gibi hamurdan yapılmış ev mantısı, mutlaka elle yemeniz gereken fırın kebabı, peynirli ve ıspanaklı incecik saç böreği, höşmerim tatlısı, çiçek bamya, eğer büyük sarılırsa erkeklerin karılarını annelerinin evine yolladığı nefis yaprak sarma, kıymalı su böreği ve saçarası tatlısı... Nevin Halıcı, yemekleri tadarken bize bir de Mevnevi hikâyesi anlattı: "Mesnevi'de bir nohut hikâyesi vardır. Nohut tencerede sıçramaya başlıyor. Evin hanımına 'Beni niye kaynatıyorsun?' diyor, o da 'Senin bahçelerde yetişmen, bu tencereye girmen için. Onun için üzülme, ben seni yiyeceğim, kana karışacaksın, düşünce, ruh olacaksın ve tanrıya kavuşacaksın,' diyor."
|