|
|
|
|
|
|
Sezaryen mi, normal doğum mu?
Bebek bekleyen anne adaylarının karar vermesi gereken en çetrefilli soru. Hele bu konuda doktorlar da fikir birliğine varmamışsa... Sezaryeni ve normal doğumu savunan uzmanlara söz hakkı tanıdık. Herkes kendi düşüncesini ortaya koydu.
Leylekler mi getirse acaba?
Yaşamın en mucizevi olaylarından biri olan doğumun nasıl yapılması gerektiği hâlâ netleşmiş değil. 'Sezaryen mi normal doğum mu' sorusu, doğum yapacak kadınların olduğu kadar tıp dünyasının da şu sıralar en fazla tartıştığı polemik konusu.
Ülkemizde son üç yılda sezaryeni tercih eden kadın sayısı ikiye katlanınca sezaryen mi, normal doğum mu polemiği alevlendi. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta 'gerekmedikçe sezaryen yapmayın' uyarısında bulunup konuyu denetleyeceğini duyururken tıp dünyası hâlâ sezaryen mi avantajlı, normal doğum mu konusunu tartışıyor. Anadolu Sağlık Merkezi ve Amerika Yale Üniversitesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı ile Alman Hastanesi Tüp Bebek Bölümü Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci normal doğum mu sezaryen mi sorusunun yanıtını tartıştılar.
'Sezaryen doktorun kolayına geliyor ' Neden tüm dünyada sezaryen oranları düşerken Türkiye'de artıyor? Amerika'da normal doğum özendiriliyor, çünkü doğum normal bir olaydır. ABD'de bütün doğumların yüzde 30'u, İngiltere'de yüzde 20-25'i, İskandinav ülkelerinde ise yüzde 15-20'si sezaryenle gerçekleştiriliyor. Bizde ise durum biraz daha vahim. Özellikle büyük merkezlerde doğumların yüzde 80-90'a yakını çeşitli nedenlerden dolayı sezaryenle yapılıyor. Çünkü sezeryan doktorların kolayına gidiyor.
Sizce doğumda ilk seçenek ne olmalı? Eğer bir komplikasyon yoksa, normal doğum tercih edilmesi gereken birinci seçenek olmalı. Adı üzerinde doğal olanı, doğrusu bu.
Doğum yöntemi kararı ne zaman verilmeli? Doğum sırasında gelişecek olaylar, doğumun normal mi devam edeceğini yoksa sezaryene mi yönlendirileceğini ortaya koyar.
Bebek kiloluysa sezaryen şart mı? Hayır; doğum korkusu nedeniyle sezaryen kararı alınamaz. Yapılan araştırmalar sezaryenle doğum yapan kadınlarda annelik depresyonunun daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu yüzden kadın hamilelik sırasında, psikolojik destek alarak bu korkudan kurtulabilir. Prof. Dr. Aydın Arıcı
'Sezaryeni sigorta şirketleri istemiyor' Neden tüm dünyada sezaryen oranları düşerken Türkiye'de artıyor? 25 yıl önce benim asistanlığım döneminde, kliniğimizde sezaryen oranı çok düşüktü. ABD'de ise o zaman yüzde 35-40 sezaryen yapılıyordu. Bizde de sezaryenden kaçınıldığı için bebek kaybı, annede komplikasyon oranının yükseldiği, risk teşkil ettiği düşünülüyordu. Yani; doğum güvenliği tartışılıyordu. Bugün tartışma farklı boyutlarıyla sürüyor. Görünen tablo ise; hem sezaryenle doğum, hem de normal doğum bugünün teknolojisiyle güvenli yöntemler. Hastalar, normal doğumda sancı çekmemek için sezaryeni tercih ederken, sigorta şirketleri daha fazla para ödememek için normal doğumu tercih ediyor.
Sizce doğumda ilk seçenek ne olmalı? Anne adayına da ilk seçenek olarak normal doğum önerilmeli. Ama doğum yapacak olan annedir ve tercih hakkı göz ardı edilmemeli.
Doğum yöntemi kararı ne zaman verilmeli? Doğum yöntemi kararı 32. haftadan itibaren anneyle konuşulmalı. Kesin karar; 38. haftada vajinal muayene yapılarak verilir.
Bebek kiloluysa sezaryen şart mı? Gebeliğin son haftalarında öngörülen doğum ağırlığı 4 kilogramın üstünde ise normal doğum zordur. Anne ve bebeği riske atmamak gerekir.
Doğum korkusu çeken anne sezaryen mi yapmalı? Sadece bunu yaşamak için bile tereddüt etmeden normal doğum yapan hastalarımız var. Anne normal doğum istemiyorsa ikna etmek çok güçtür. Normal doğuma karşı aşırı tepkiliyse ve çok korkuyorsa doğuramaz. Annenin tercihi burada göz önünde tutulmalıdır. Prof. Dr. Mustafa Bahçeci
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|