|
|
Yangınlar ondan soruluyor
Yangın bilim uzmanı Yard. Doç. Dr. Saadet Alkış, yıl sonlarında çıkan yangınlara şüpheli yaklaşıyor.
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü'nde yardımcı doçent doktor olan Saadet Alkış, Türkiye'nin dört bir yanında çıkan yangınların ardından olay yerinde inceleme yapıyor. Alkış'ın en büyük hayali Türkiye'de de yangın mühendislerinin yetişmesi.
- Yangın çoğu kişi için dehşeti, çaresizliği simgeler. Yangın karşısında siz neler hissediyorsunuz? - İlk etapta 'İyi ki ben orada değilim, iyi ki bana ve yakınlarıma bir şey olmadı,' diye bencilce bir düşünce oluyor. Ama yangın benim mesleğim olduktan sonra ilk olarak orada çok küçük, basit önlemlerin neden alınmadığı sorusuyla kahrolmaya başladım.
- Olay yerine gittiğinizde düşündüğünüz ilk şey yangının neden çıktığı mı oluyor? - Bu mesleği yaptığım dokuz yıldan beri sinema, tiyatro gibi yerlere gittiğimde 'Burada yangın olursa ben buradan nasıl çıkarım?' sorusunu sormayı öğrendim. Yangınlarda beni ilk etkileyen ise insanların yaşadığı ısdıraplar oluyor.
- Bu kadar acıya şahit olduğunuz bir işi niye yapıyorsunuz? - Beni canlı bir yangın çok etkiledi. Bir aile içeride kalmış çocuklarını kurtarması için bir itfaiyeciye yalvarıyordu. Ve o itfaiyeci kendine öyle bir koza ördü, içeri girdi ve o çocuğu çıkarttı ki ben, bu mesleğe hizmet etmek gerektiğine orada inandım. Bana da, bunu bilimsel olarak yapmak ve bilgilerimi öğrencilerime aktarmak düşüyordu.
- Peki siz yangınlarla ilgilenmeye nasıl başladınız? - Akdeniz Üniversitesi'nde İtfaiyecilik Bölümü kurulmuş fakat eleman yokmuş. Ben de tesadüfen başka bir üniversiteden buraya görevli olarak gelmiştim. Kimyacı olduğum için bu görev bana verildi. Yangın bilimi üç önemli kısımdan oluşuyor. Birincisi yangın öncesi önlemleri almak. İkincisi, çıkan yangına müdahale etmek. Üçüncüsü ise yangın sonrası incelemedir. İşte ben inceleme yapmayı kendime görev edindim.
EYLEM BİLGİÇ
|