|
|
Unsuz şekersiz hamur işleri
Sağlıklı beslenme için hamur işleri ve tatlıları hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen'in bulduğu tariflerle bu mümkün.
Günlerce mutfakta ter döktüler, 'unsuz, şekersiz, tuzsuz' hazırladıkları pasta ve börekleri önce evin babasına, sonra komşulara denettiler. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen, sayısız tarif arasından en çok beğenilen "100 doğal tarifi" de "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" adlı kitapta topladı. Anne kız, sağlığa zararlı 'üç beyaz'ın yerine tam buğday unu, bal, pekmez ve deniz tuzuyla yapılmış lezzetler sunuyor.
Diyet rehberi değil "Sağlığımızı koruyarak neler yiyebiliriz?" sorusundan yola çıktıklarını, kitabın bir diyet rehberi olmadığını vurgulayan Arzu Aygen "Türk kadınları tariflere uzak değil. Malzemeler kolaylıkla bulunabilir" diyor. Cevizli çavdar ekmeği, kıymalı pide, kayısılı kurabiye lezzetli tariflerden birkaçı.
Anne kız el ele verip 'üç beyaz'ı mutfaktan sildi
Arzu ve Ülfet Aygen'in hazırladığı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" adlı kitap tatlı ve hamur işlerinden uzak durmadan sağlıklı beslenmenin de mümkün olduğunu kanıtlıyor Beyaz unu, rafine şekeri ve sofra tuzunu hayatımızdan çıkarmayı amaçlayan anne kız, bu zararlı 'üç beyaz'ın yerine tam buğday unu, bal, pekmez ve deniz tuzuyla yapılmış lezzetler sunuyor.
Kremalı pastaya, susamlı poğaçaya, etli pideye kim hayır diyebilir? Hatta bazıları için pasta, böreksiz sofra olmaz. Ama gün geçtikçe daha çok kişi tarafından benimsenen "sağlıklı beslenme" gerçeği ne yazık ki tüm bu lezzetlerden de uzak durmamızı gerektiriyor. Pastasız, böreksiz yaşanamayacağını düşünenler de "Bu lezzetleri nasıl sağlıklı hale getirebilirim?" diye uğraşıyor. Ülfet Aygen ve kızı Arzu Aygen'in birlikte hazırladığı "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri-Yüzde 100 Doğal 100 Tarif" adlı kitap işte bu uğraşların sonucunda ortaya çıkmış. 12 yıldır gıda ve yayıncılık sektöründe çalışan Arzu Aygen, aşçılık, yemek danışmanlığı, yemek stilistliği gibi pek çok işle ilgilenmiş. Annesi Ülfet Aygen ise açtığı börekler, hazırladığı mantılar, baklavalar ile Bulgaristan göçmeni ailesinin yemek mirasını devam ettiriyor. İşte "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri", Arzu Aygen'in kitaplardan öğrendikleriyle Ülfet Aygen'in deneyimlerini bir araya getiriyor. Ama bu kitap anneyle kızın ilk işbirliği değil. Daha önce de otellere erişteler, çeşitli kafelere de pastalar yapmışlar.
DİYET KİTABI DEĞİL Arzu Aygen hazırladıkları kitabın bir diyet kitabı olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor: "Yola diyet kitabı hazırlamak için çıkmadık. Ama kanser, şeker hastalığı, kolesterol, alzheimer gibi pek çok rahatsızlık giderek artıyor. Bunun nedeni de daha çok hava kirliliğine, strese bağlanıyor. Ama hiç kimsenin aklına 'Ben yediklerimden mi hastalanıyorum acaba?' diye düşünmek gelmiyor." Arzu Aygen "Sağlığımızı koruyarak neler yiyebiliriz?" sorusundan yola çıktıklarını belirtiyor: "Dünyada en büyük sorunun rafine gıdalar olduğunu gördük. Çoğu zaman mutfaklarımızda kullandığımız beyaz unlar, rafine şekerler, sofra tuzları başlı başına hastalık üretebilecek besinler. Biz de bunları sağlıklı alternatifleriyle değiştirelim dedik ve bu üç maddeyi yiyeceklerimizden çıkararak alternatiflerini kullanmaya başladık." Arzu Aygen ve annesi Ülfet Aygen artık mutfaklarında beyaz un yerine tam buğday unu; rafine şeker yerine bal, pekmez, kayısı, üzüm gibi kuru meyvelerden oluşan doğal besinler; sofra tuzu yerine de deniz tuzu kullanıyor. Kitaplarında verdikleri tariflerde de sadece bu malzemelerle hazırlanmış hamur işleri, tatlılar yer alıyor.
YÜZLERCE TARİF DENEDİLER Bu tariflerin oluşumu çok da kolay olmamış. Her ne kadar çoğu zaten mutfaklarında pişen yiyecekler olsa da kitap için hepsini yeniden gözden geçirmişler. Tam dört ay boyunca her gün, günde dört tarif denemiş ve bu tariflerden yalnızca 100 tanesini kitaplarına koymuşlar. Tabii bu durumdan da en çok komşular ve evin babası mutlu olmuş. Tarifler denenirken göz kararı olarak eklenen tüm malzemeler bardak, yemek kaşığı, çay kaşığı gibi uygulaması son derece kolay olan ölçülere dönüştürülmüş. Arzu ve Ülfet Aygen'in tariflerinin en büyük özelliği başta da söylediğimiz gibi sağlıklı olmaları. Ama bu pastaların, böreklerin lezzetlerini kaybettikleri anlamına gelmiyor. Tabii alıştığımız tatlardan biraz farklılar, hatta sevmeyenler de olabilir ama sağlıklı oldukları düşünülürse, o kalorili, yağlı börekler ve tatlılarla da kıyasıya yarışacakları su götürmez! "Sevgi ve sağlık dolu mutfağa geri dönüş" sloganıyla piyasaya çıkan "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabında tarifi verilen lezzetler arasında ekmekler, pideler, pizzalar, börekler, kişler, poğaça ve çörekler, simit ve tuzlu spesiyaller, kekler, tatlı kurabiyeler var. 5 çayı için farklı tatlar, çiçeği burnunda aşçının deneme listesi ve tariflerde kullanılan malzemelerin bulunabileceği adreslerin yer aldığı bölümler de kitabı renklendiriyor.
Eylem Bilgiç
|