Bizim yöntem Batı'ya uymuyor
SABAH Gazetesi yazarı, ünlü gurme Ahmet Örs'e göre, ürettiğimiz çayı kendimiz tüketiyoruz. Çünkü ürettiğimiz çaya Batı'da fazla rağbet olmuyor. Örs, "Bizim çaylarımız, Batılı çay pişirme yöntemlerine uymuyor. Biz çayı uzun süre demlendirerek ve üzerine su katarak içiyoruz. Batılılar ise, çayı sıcak suyun içine bırakıyor, birkaç dakika sonra ne çıktıysa onu içiyor. Bu çayın koyu veya açık olma şansı yoktur. Onların çayları da fazla bekletilmeye müsait değildir, çünkü acılaşır" diyor ve ekliyor: "Bizim çaylarımızın da çok kaliteli olduğunu söyleyemiyoruz. Çayda uç filizlerin toplanıp değerlendirilmesi gerekirken, biz bunu yöre halkının kalkınması için bir ekonomik ödün haline getirdik. Dünyada hiçbir yerde olmayan çay makasını icat ettik. Bu şekilde toplanan çayların kaliteli olması beklenemez. Çay mutlaka porselen demlikte pişirilmeli. Çünkü bu demlikler, ısıyı çok gaddar şekilde yansıtmaz içine. Ayrıca iyi bir su kullanılmalı."
|