Beş bin yıllık keyif
İlk keşfi M.Ö. 2700'lere dayanan çay, yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çin mitolojisine göre, bilge Çin İmparatoru Sehen Nunk, bir gün ağacın altında otururken, hizmetlilerinden biri su kaynatmaktadır. Tam o sırada bir yaprak kayar suyun içine düşer. Düşen yaprak bir yabani çay bitkisidir. İmparatorun dikkatini çeken bu görüntü, denemesine neden olur ve çayın bilinen ilk keşfi böylece gerçekleşir. M.S 600'lü yıllarda çay Çin'in ulusal içeceği haline gelir. Çin'de yapılmaya başlanan ilk çay tarımı Hindistan'da devam eder. Çinli keşişler, Avrupalı tüccarlar aracılığı ile Japonya, Siri Lanka ve diğer ülkelere yayılır. Çay dünyada yayılmaya başladıkça, kendi topraklarında da üretmeyi amaçlayan toplumlar melezleme yoluyla farklı bitkiler elde ederler. Halen 1500 çay çeşidi bulunuyor. Çeşitlerin her biri farklı özelliklere sahip.
|