|
|
|
|
Piri Reis'in şifresi sinemada
Genç araştırmacı Metin Soylu, "Piri Reis'in Haritası'nın Şifresi" kitabında ünlü denizcinin haritasının sırrını tartışmaya açıyor. "Piri Reis çok ileri bir teknolojiye sahipti" diyen Soylu, şifrelerin çözümünü bir sinema filmiyle anlatacağını söylüyor.
Ünlü Türk denizcisi Piri Reis'i ve onun tam olarak yorumlanamayan haritasını bilmeyen yoktur. 1513 yılında çizdiği harita günümüzde bile hala tartışılıyor. Son olarak ünlü yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Piri Reis haritasının bir haritacılık harikası olmadığını söylemişti. Şengör bir sempozyumda, "Bu harita bilim geleneği olmayan Osmanlı toplumunda, bilime susamış zeki ve çalışkan bir denizcinin toplumuna vermek istediği bir çağdaşlık mesajıdır. Çağının gerisinde bir haritadır" demişti. Celal Şengör bu haritanın çağının gerisinde olduğunu savunsa da genç bir araştırmacı olan Metin Soylu'nun hayatını baştan sona değiştirmiş. 16 yaşındayken Piri Reis hakkında ilginç bir makale okuyan Metin Soylu'nun 9 yıllık macerası da böyle başlamış. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Metin Soylu'nun bu konuda araştırma yapabilmesi için gerekli desteği sağlamış.
İKİNCİ BASKIDA Araştırmaları sonucunda elde ettiği bilgileri ise "Piri Reis Haritası'nın Şifresi" isimli kitabında toplamış. Temmuz ayında basılan kitap daha şimdiden ikinci baskısını yapmış bile. Soylu, araştırmaları sonucunda dünyanın bu haritada yuvarlak değil onaltıgen olarak tasvir edildiğini tespit etmiş. Soylu; "Dünya yuvarlaktır mantığına göre enlem ve boylamları biliyoruz. Bu enlem ve boylamlara göre uzaydan nokta atışı yaptığınızda hedefi bulamıyorsunuz. Ama dünyanın köşeli olduğunu düşünürseniz koordinatlar tamamen değişir. Gerçek koordinatları girerseniz noktayı sıfır hatayla vurursunuz. 1991 yılında Amerika Irak'ı nokta atışıyla yok edemedi. 1998 yılında bu projeyi NASA'ya gönderdim. 2003 yılında Amerika dünyanın köşeli olduğu fikrine göre Irak'ı uzaydan sıfır hatayla vurdu. Amerika siyasi bir tuzak kurdu. Piri Reis Türk değil de Amerikalı olsaydı onun değeri anlaşılacaktı" diyor. Soylu, genç olduğu için bilim adamlarının kendisini görmezden geldiklerini de her seferinde vurguluyor. Kitapta bilimsel bir dil kullanılmış. Ancak içindeki bilgiler oldukça ilginç. Bunların tümünün bir kitapta bu kadar genç bir insan tarafından bir araya getirilmiş olması da takdire şayan. Şimdi 24 yaşında olan Metin Soylu'nun kitabında iddia ettiği şeylerden biri de bu haritanın aslında bir harita değil uzaydan çekilmiş fotoğraf olduğu yönünde. Bu araştırmayı NASA'nın da doğruladığını iddia ediyor. Ancak o dönem böyle bir teknolojinin olmadığı hatırlatılınca ilginç cevaplar veriyor! Soylu Piri Reis'in döneminin çok ilerisinde hatta 23. yüzyılda anlaşılabilecek bir yöntem kullanarak rakiplerinden daha öne çıkmak için fotoğraf mantığıyla harita çizdiğini ve bunu da bilerek yaptığını söylüyor."Eğer rakiplerinden sıyrılmak için döneminin en iyi haritasını çizdiyse ve bu o dönem anlaşılamıyorsa Piri Reis'in amacı neydi?" gibi soruları ise şimdilik cevapsız bırakıyor! Soylu, Piri Reis'e dair pek çok soruyu gündeme getiriyor ama hiçbirinin cevabını kitapta vermiyor. Sebebi ise bunların cevaplarını bir filmle aktarmak. Genç araştırmacı bulgularının yüzde 50'sini senaryosunu yazdığını söylediği filme saklamış. Yani bu haritanın o dönemin teknolojiyle nasıl çizildiğinden Piri Reis'in idam edilmesi gerekçelerine, haritanın neden Topkapı'daki Harem dairesinde parçalanmış olduğuna kadar aklınıza gelebilecek her soruyu filme saklamış.
Aynur ERDEM
|
|
|
|
|
|
|
|
|