|
|
|
|
|
|
Benim için yemek dostlarla ve sohbetle güzel
Türk sinemasına yıllarını veren, rol aldığı dizilerle Türk televizyon tarihine adını yazdıran Selda Alkor, mutfakta da en az kamera karşısında olduğu kadar iddialı. 25 çeşit pilav yapabilen, zeytinyağlılarıyla parmak yedirten Akkor, "Benim için yemek dostlarla ve sohbetle güzel" diyor. Yılların eskitemediği sanatçıyla yemek konuştuk....
* Mutfakla aranız nasıl? Ben mutfağı severim. Yaptığım zeytinyağlı yemeklerin çok güzel olduğunu söylerler. Et yemeğinde çok başarılı olamıyorum. Ama zeytinyağlı ve değişik yemekler benim tarzım herhalde. Mesela çok güzel parella yaptığım söylenir, mesela hamsili pilav, zeytinyağlı dolma, fasulye... Ev davetlerinde yaptığım zaman çok beğenilmiştir, bitmiştir yani. Bir yemek tabakta çok kalmamışsa o beğenildiğini gösterir.
* Sık sık davet verme şansınız oluyor mu? Bu aralar olmuyor. Ama bugünlere gelene kadar inanılmaz davetler verdim. Çoğunda yemekleri kendim yapmışımdır. Ama çok büyük resepsiyon davetlerde Divan gibi, Fincan gibi destek aldığımız yerler olmuştur. Ama küçük davetlerde kendim yapmayı tercih ediyorum. Mesela arkadaşlarım 20-30 kişi de olsa, o davetin yemeklerini yapmak isterim.
* Siz kimden öğrendiniz yemek yapmayı? Annem çok lezzetli yemek yapardı ama sunumu çok bozuktu. Ben yemeği süsleyip sunmayı seviyorum. Çok hoş süslemelerle, sunum güzelse sanki daha lezzetli bir yemek olmuş gibi geliyor bana. Ama elimizin lezzeti annemden geçti herhalde diye düşünüyorum.
YEMEK AYIRT ETMEM
* Eşiniz size yardımcı oluyor mu? Hayır. O sadece ne istediğini söyler. Hatta ona sorulmadan yemek pişmiş ise, 'ben bu akşam bunu yemek istiyorum' diye de anında mönüyü değiştirebilir.
* Yemek yapmayı stresten uzaklaşma, günlük yaşamdan uzaklaşma gibi görüyor musunuz? Çok stresliysem, o gün dünyaya çok hoş bakmıyorsam yaptığım yemeğin de çok güzel olacağına inanmıyorum. Çünkü yemek sevgiyle yapıldığı zaman, ilgi ve alaka gösterildiği zaman çok güzel olur. Ben kendimi iyi hissettiğim zaman yemek yapmaktan hoşlanıyorum. Arkadaşlarım gelecek, yahut bu akşam eşim için çok özel bir yemek yapacağım, diye hissettiğim zaman yaptığım yemek çok daha lezzetli oluyor.
* Siz daha çok neleri yersiniz ve tercih edersiniz? Ben genelde yemek ayırt etmem fakat son yıllarda, özellikle mesleğimle ilgili olarak kendime dikkat etmem gerektiğine inanıyorum. Benim için seyirciye saygı; formda bir görüntü, derli toplu bir görüntü anlamına geliyor. Dolayısıyla yemeklerime dikkat ediyorum, salata tarzı, zeytinyağlı tarzı yemekleri tercih ediyorum. Bunun bir nedeni daha var; sağlık. Artık orta yaşın üstü insanlar olarak bizler bazı şeylerden kendimizi korumak zorundayız.
* Hangi mutfakları seversiniz? Babadan görme bir Türk mutfağımız var ve bence dünya mutfakları arasında gerçekten lezzeti açısından son derece güzel. Fakat ne kadar faydalı bilmiyorum. Çünkü biz yağlı yemekler yaparız, etin bile yağlı yerleri kullanılır ki yemeğe lezzet katsın diye. Bunun dışında İtalyan mutfağı, spagettiler, pizzalar bana çok cazip geliyor. Fransız mutfağı ayrı bir mutfak bana göre. O çok daha farklı mekanlarda, içkisiyle, her şeyiyle destekleriyle güzel bir mutfak diye düşünüyorum. Galiba en çok İtalyan ve İspanyol mutfağını seviyorum.
* Sizin mutfakta olmazsa olmazlarınız neler? Benim mutfağımda muhakkak peynirin her çeşidi olmalı, salata ile ilgili her şey olmalı, muhakkak bir çeşit zeytinyağlı yemek olmalı. Bunlar olmazsa olmaz. Bir de siyah ekmek ve elma olmalı.
* Sık gittiğiniz, yemeklerini beğendiğiniz mekanlar var mı? Pek yöreden ayrılamıyoruz ama çıktığımız yerlerde dikkat ettiğim bazı noktalar var. Örneğin benim için ambiyans çok önemli, bazı mekanlar ambiyans olarak çok güzel oluyor.
* En güzel yaptığınız yemek nedir? Biraz büyük konuşmak gibi olacak ama tüm zeytinyağlıları çok güzel yaparım. Zeytinyağlı dolmasından tutun pilakisine kadar, zeytinyağlı olarak aklınıza gelebilen her türlü yemeği en azından çok lezzetli yaptığımı biliyorum. Sunuşum da çok güzeldir zeytinyağlılarla ilgili. Düşünerek, bir şeyler katarak ayrı tatlar çıkartırım. Aklımın yettiği ya da lezzetinin doğru olacağına inandığım her şeyi birbirine katarak yapabilirim. Mesela bir zamanlar sebzeli makarnayı kimse bilmezdi ama ben yapardım, ona başka soslar da katarak değişik lezzetler çıkarırdım. Yemek yemeyi sevdiğim için mutfağı severim. Salataya bile yeşil elma, avokado, kuru çekirdek ilave ederek, nanesiyle, dereotuyla karışık bir lezzet bulmaya çalışıyorum. Yemeklere sarmısağın çok özel lezzet kattığına inanıyorum ve aşağı yukarı bütün yemeklerime sarımsak koyuyorum.
AYSUN ÖZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|