Türkiye'nin kredi kartı adedinde Avrupa'da 3. sırada, kullanımda da 10. sırada bulunuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı harcamalarının GSMH'ye oranını 'yaklaşık yüzde 25' olarak açıklarken, kart başına ortalama harcamanın ise 700 milyon lira olduğunu söyledi.
Bilgin, düzenlediği basın toplantısında, bankacılık sektöründeki gelişmeler ile hazırlıkları tamamlanan Banka kartları ve kredi kartları kanun taslağı konusunda bilgi verdi.
Toplantıda kredi kartlarına ilişkin çarpıcı rakamlar veren Bilgin, banka kartlarının geçmiş yıllara göre çok hızlı arttığını ve kullanımının yaygın hale gelmekte olduğunu bildirdi.
''2004 yılı Ocak ayında, sistemde 20 milyon kredi kartı varken, Ocak 2005'te bu sayı 27 milyon çıkmıştır'' diyen Bilgin, buna göre bir senede ilave tam 7 milyon kartın devreye girdiğini, Banka kartı sayısının ise 43 milyon adete ulaştığını vurguladı. Bilgin, şunları söyledi:
CİRO 64 KATRİLYON
''2004 yılı içinde kredi kartlarıyla işlem, (yani post makinalarından kredi kartlarının geçme işlemini kastediyorum) 1.1 milyar adet ve ciro 64 katrilyon Türk Lirası'dır. Kredi kartı harcamalarının Gayrı Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı yaklaşık yüzde 25'dir. Ve kart başına ortalama harcama ise 700 milyon liradır. Böyle bir hacmi olan ve eleştiriler ile şikayetlerin fazlalaştığını gördüğümüz bir ortamda, bunlarla ilgili düzenleme yapılması gereğini duyduk. 2005 yılı Ocak ayı itibariyle takibe geçilen müşteri adedi 37 bin 791'dir. Tutar 64.4 trilyon liradır. Türkiye'de Avrupa ülkelerinden farklı olarak, kredi kartlarının kullanımı yaygın. Banka kartları, o kadar yaygın kullanılmıyor. Genellikle nakit çekme ve maaşla ilgili konularda kullanım dikkati çekiyor.''
AVRUPADA 3. OLDUK
Bilgin, Türkiye'nin kredi kartı adedinde Avrupa'da 3. sırada, kullanımda da 10. sırada olduğunu hatırlatırken, bu konuda düzenleme yapmanın gerekçesini ''kredi kartı hacmi büyüklüğü, kullanımı yaygınlığı, bizi bu konu hakkında düşünmemize ve standartlar getirmemize sevketmiştir'' sözleriyle özetledi.
BDDK'ya son zamanlarda yoğun şikayetler geldiğini ve gerek bankalar gerekse kart sahiplerinin bir düzenleme yapılması konusunda talepkar gözüktüklerini kaydeden Bilgin, düzenlemenin, bazı sınırlamalar getirmek şeklinde olduğuna dikkati çekti.
Kartların, hamilleri tarafından 'hayatı kolaylaştırmak için değil, hayatı idame aracı'' olarak görülmeye başlandığını, bankalar açısından ise ''irrasyonel bir pazarlama ve rekabet ortamı'' yaratmaya başladığını anlatan Bilgin, şunları kaydetti:
''Bu taslakla getirmek istediğimiz, banka ve kredi kartlarının çıkarılması, kullanılması, takas ve mahsup işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve sistemin etkin çalışmasını sağlamaktır.''