Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, gıda ve akaryakıta 'taksit' uygulamasına ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ''Gıda ve akaryakıta taksit uygulaması, kredi kartı mantığına aykırı bir uygulama. Çünkü bir defalık tüketimin unsurlarıdır. Bunlar kümülatif olarak çığ gibi büyüdüğünde, kartın bloke olması tehlikesi ve bankalarımızın kredi kartı kriziyle karşı karşıya kalabilir. Biz uygulamalarımızda, bankaların mali bünyesini düşünüyoruz onun için bu açıklamaları yapıyoruz. Taksitli alış veriş uygulaması Türkiye'de gerçekten çok yaygın kullanılıyor. Bunun örnekleri Yunanistan, Brezilya, Fransa ve İsrail gibi ülkelerde de taksitler uygulanıyor. Ama en fazla 6 ay taksit uygulanması gibi bir sınırlama var. Ülkemizde 24 aya kadar bir taksitlendirme söz konusu.''
TÜKETİCİ KREDİLERİNİ KULLANIN
Kredi kartının bir ödeme aracı olduğunu hatırlatan Bilgin, şöyle devam etti: ''Kredi kartı, ihtiyaçları giderme aracı değildir veya hayatı idame ettirme aracı değildir, hayatı kolaylaştıran bir araçtır. Eğer 24 aylık bir ödeme planına ihtiyacınız varsa, lütfen daha düşük tüketici kredilerini kullanın, niye bu kadar yüksek faizli kredi kartı kullanıyorsunuz? Çünkü temerrüte düşme ihtimaliniz var. Benim şahsi görüşüm, tüketici kredilerine yönelinmesi lazım. Sanırım sektör de buna katılıyor. Bildiğim kadarıyla sektör, bu konuda görüşlerini bir araya getiriyor, tartışıyor ve bir noktaya gelecekler. Bu da yakın bir zamanda olacak diye düşünüyorum, bana aktarılan bilgilere göre. Eğer, olmazsa biz de gerekli önlemleri alma yolunda çalışmalarımızı yaparız,bu gecikmez. Çünkü burada da sorunlar yaşanmaya başlandığını biliyoruz.'' TASLAKTAKİ CEZAİ HÜKÜMLER
Öte yandan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağında, ispat yükümlülüğü ile getirilen düzenlemelere aykırı davrananlara uygulanacak idari ve adli cezalar da yer aldı.
Buna göre, kart numarası bildirilmek suretiyle üye işyerinden telefon, elektronik ortam, sipariş formu veya diğer iletişim araçları yoluyla yapılan işlemlerden doğacak anlaşmazlıklarda ispat yükümlülüğü üye işyerine ait olacak.
Kartın kaybolması ya da çalınması hallerinde kart hamilinin kart çıkaran kuruluşa yaptığı bildirimlere ilişkin ispat yükümlülüğü ise kart çıkaran kuruluşun olacak. Kart çıkaran kuruluş ile kart hamili arasında oluşabilecek
Herhangi bir uyuşmazlık halinde, işlemin hatasız bir şekilde kaydedildiği, hesaba intikal ettirildiği ve herhangi bir teknik yetersizlik veya arıza halinin bulunmadığının ispatı da kart çıkaran kuruluş tarafından yapılacak.
Getirilen çeşitli hükümlere uymayanlara yönelik idari para cezalarına da yer veren taslak ile gerçeğe aykırı olarak harcama belgesi, nakit ödeme belgesi ya da alacak belgesi düzenlemek veya bu belgelerde ne surette olursa olsun tahrifat yapmak suretiyle kendisi ya da başkasına yarar sağlayanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Gerçeğe aykırı beyan ve belgelerde sahtecilik durumunda ise söz konusu ceza, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası olarak uygulanacak. İzin almaksızın kredi kartı çıkaran veya üye işyeri anlaşması yapanlar ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.