Bilgin: Faizde bankalar arasında standart getirmeye çalıştık
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yeni taslakla, kredi kartları faiz hesaplamasında, bankalar arasında bir standart getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Bilgin, ''hiç bir şekilde, bankaların uygulamalarına müdahale etmek istemeyiz ama bu standartların bu kadar yaygın kullanımı olan bir araç için önemli olduğunu düşünmekteyiz'' dedi.
Kredi kartlarında faiz konusunda, bir hesap dönemine ilişkin borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap kesim tarihinden önceki bir tarih itibariyle faiz yürütülemeyeceğini ifade eden Bilgin, hesap kesim tarihine kadar faiz hesabı olmadığını söyledi.
Nakit kullanımına ilişkin borçların ise bu hükmün dışında olduğunu belirten Bilgin, hesap kesim tarihi 25 Şubat olan bir kredi kartından Şubat'ın 10'nda nakit çekilmişse, faizin o günden itibaren başlayacağına dikkati çekti.
Kurul'ca belirlenecek derhal nakde dönüştürülebilecek nitelikteki işlemlerin de ''nakit kullanılır'' hükmünde olduğunu vurgulayan Bilgin, maddeye açıklık getirmek amacıyla şu örnekleri verdi:''Söz gelimi bir kumarhanede kredi kartınızla fiş aldınız ve kumar oynuyorsanız, aslında fiş burada nakite benzer, nakite çok yakın bir araç, burada da faiz o andan itibaren başlar.
Ya da çok cüzi de olsa kuyumcularda ya da cep telefonu satan mağazalarda 1 milyar liralık altın alıyorsunuz, altını kuyumcuya 950 milyona veya 900 milyona geri satıyorsunuz, bu size bir nakit yaratıyor. Bu gibi işlemler de faizin o tarihten itibaren yürütülmesini gerektiren işlemlerdir. Nakit ve nakit benzeri işlemlerdir.'' AKTİ FAİZ İLE GECİKME FAİZİ
Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde, kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacağını kaydeden Bilgin, kalan hesap bakiyesinin asgari tutar ve üzerinde yapılması halinde akti faiz, asgari tutarda ödemede ise gecikme faizi uygulanacağını söyledi.
Bilgin, ''dönem borcunuz 1 milyar lira, asgari ödemeniz yüzde 10'un aşağısında olamaz. 100 milyon lira ödemişseniz gelecek aya sarkacak faiz 900 milyon lira üzerinden olacak ve akti faiz yani sözleşmede ilan edilen faiz oranı üzerinden hesaplanacak eğer 100 milyon liranın altında bir tutar ödediyseniz, gecikme faizi ödeyeceksiniz o da bu da akti faiz oranını yüzde 30'unudan fazla olamaz'' diye konuştu. KARTLARDA BİLEŞİK FAİZ UYGULANMAZ
Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kartlarda bileşik faiz uygulanmayacağının altını çizen Bilgin, tüketicilerin korunması anlamında uluslararası uygulamalar da dikkate alınarak, kartlarda bileşik faizin uygulanamayacağına ilişkin taslağa böyle bir hüküm koyduklarını söyledi.
BDDK Başkanı, hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 günden az bir süre olamayacağına da işaret etti. Faiz hesaplamasında, bankalar arasında bir standart getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Bilgin, ''biz hiç şekilde bankaların uygulamalarına müdahale etmek istemeyiz ama bu standartların bu kadar yaygın kullanımı olan bir araç için, 27 milyon hane kullanımı olan bir kredi kartları için önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu hem bankalarımızı rahatlatacaktır, hem sizleri tüketici karta hamillerini rahatlatacaktır'' şeklinde konuştu.