Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
Selin Kutucular, Büyükadalı ailesinin öyküsünü ve mutfaklarının birbirinden lezzetli yemeklerini anlatıyor.
Büyükada Yemekleri başlığını gören, yöre yemekleri araştırmalarının Büyükada ölçeğine kadar odaklandığını düşündürüyor insana. Ancak kitabı incelediğinizde, yazarın 2003 yılında bu adada oturan dedesi Sabahattin Bilgütay'ı kaybettikten sonra onun anısına bu kitap projesine el attığını görüyorsunuz. Son zamanlarda yayınlanan birçok kitapta yemek tarifleri, anlatılmak istenen bir dönemin, kişilerin arkasında kalıyor. Okur sayfa sayfa aile fotoğraflarına bakıp, bir dönemi yaşayan kişilerle tanışıyor. Bu arada da o ailenin mutfağında pişen yemeklerin tariflerini de kitapta bulabiliyorsunuz. Selin Kutucular'ın yazdığı Büyükada Yemekleri de bu türden. Selanik kökenli bir aile öyküsünün ardından kapsamlı bir yemek kitabı ile karşılaşıyorsunuz. Yazar, "Sevgili miniannem, annem ve ailemizin çok sevdiği yengesinden ve işinin ehli olanlardan topladığım gönülden ve sevgiyle verilen tarifleri sizlere iletiyorum", diyor. Yemekler, illüstrasyonlar, fotoğraflar ve mizanpaj başarılı. 212 sayfalık eserin sponsorluğunu ise Faik Sönmez üstlenmiş.
|