|
|
İki kişilik yemek yanlış
Yetersiz beslenme kadar, aşırı kilo da hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığına zarar verir. Öncelikle ihtiyacınız olan besinleri tüketin.
Gebelik kadın için doğal fizyolojik bir olaydır. Gebelikte kadının normal fizyolojisinin üzerine fetal (anne karnındaki bebek) büyümenin de eklendiği değişiklikleri kapsar. Bu nedenle toplumumuzda annenin "iki canlıyı doyuracak kadar yemesi gerektiği" fikri ağır basar. Ancak güncel bilgilerimiz hamilelerin yetersiz beslenmesi kadar fazla beslenmesinin de anne ve bebek sağlığına zarar verdiği yönündedir. Bu yazımı okuyan annelere uzman olarak tek önerim "Yeterli zeka gelişimi için anne karnından, bebeğin beyin gelişiminin tamamlandığı 2 yaşına kadar çok dikkatli ve dengeli beslenmeyi hedef haline" getirmeleridir. Protein: Yeterli ve dengeli beslenen annelerde protein yeterli miktarda karşılanır. Ancak önerilen kaliteli protein kaynaklarının anne tarafından tüketilmesidir. Bunlar tavuk, balık veya hindi eti, süt-yoğurt, yumurta, kuru baklagillerdir. Normalde hamileler için önerilen protein 60 gramdır. Demir: Bitkisel veya tek yönlü besinleri tüketen kadınlarda demir eksikliği anemisi sıklıkla görülür. Demir eksikliği olan annelerde düşük yapma, zayıf bebek doğurma ve doğan bebekte de anemi görülme riski bulunur. Demir yönünden zengin besinler; karaciğer, kırmızı et, tavuk eti, balık özellikle sardalya, yumurta, kuru baklagillerdir. Kalsiyum: Gebelik döneminde kalsiyum ve fosfor gereksinimi artmaktadır. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır. Çinko: Büyüme-gelişme, protein yapısındaki enzimlerin, üreme işlevi için gerekli en önemli minerallerden biridir. Diyetteki çinko eksikliği, anne karnında büyüme geriliği, ölü doğumlar, doğumsal anomalilere neden olur. Çinko, et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerde bulunmaktadır. İyot: Gebe annenin iyot yönünden yetersiz beslenmesi zekada gerilik, annenin iyot eksikliğine bağlı hipotroidik bebek, düşük, ölü doğum, sağırlık, cücelik gibi birçok soruna neden olmaktadır. İyodun en iyi kaynakları deniz ürünleri ve iyotlu tuzdur. Ancak iyotlu tuzu pişen yemeğin ardından eklemek gerekir. Kafein: Yapılan çalışmalarda gebe kadınların yarısından fazlasında günlük ortalama 2 fincan kahve tükettiği ve günlük 5 fincandan fazla kahve tüketen kadınlarda erken doğum, gebelik süresine göre düşük doğum ağırlıklı bebek doğurduklarını saptanmıştır. Buna ek olarak fazla kafein tüketen kadınların bebeğinin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriğinin düşük olduğunu göstern çalışmalar da bulunmaktadır.
Selahattin Dönmez
|