|
|
|
|
Lider eşlerine özel çini takılar
İznik çinileri duvarları süslemekle kalmıyor dünya liderleri ve eşlerinin hediyeleri arasında ilk sırayı alıyor.
İznik çinisi bundan 300-400 yıl önce Türkler'in yaşamında önemli bir yer tutuyordu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan saray ve camilerde sıklıkla tercih edilen, günlük hayatta bardak, tabak olarak kullanılan İznik çinileri Sevinç Öztürk ve Nejla Anıl'ın kurduğu Anı Tasarım'la gündelik hayatımızda da karşımıza çıkıyor.
İZNİK SEVDASI 1987 yılında İznik'le tanışan ve sevdalandığı bu şehri dünya çapında bir yer yapmak için kolları sıvayan Sevinç Öztürk bir süre sonra çinileri keşfetmiş. Ve şehri bu çinilerle dünyaya açmaya karar vermiş. Bugün çini üreticilerinin annesi olarak görülen Öztürk, bu el sanatının yeniden doğmasını sağlamak ve halka bu alanda bir istihdam sağlamak için 2000 yılında bir proje başlatmış. Bu proje kapsamında, İznik'teki tarihi medreseyi yetkililerin de yardımıyla çini üretim merkezi haline getiren Öztürk, bugün bu merkezin birçok ailenin geçim kaynağı olduğunu söylüyor. Uzun yıllar reklamcılık yapan Nejla Anıl ise İznik çinisiyle tesadüf eseri tanışmış. Bir hediye alırken çiniden kedi şeklinde yapılmış bir matarayla karşılaşmış. Bu sayede sanatın fonksiyonla birleşebildiğini görmüş. Bir süre sonra çinilere dokunmadan duramadığını fark eden Anıl, çininin hayatımızdaki yerinin daha geniş olması gerektiğine inandığı için çeşitli arayışlara girmiş. İlk olarak kendi evindeki sehpa ve masaları çiniyle kaplamaya başlamış. Daha sonra bu işi geliştirerek Anı Tasarım'ı kurmuş.
KUARSIN GÜCÜ Bu çini sevgisi bir süre sonra Sevinç Öztürk ile Nejla Anıl'ın yollarını birleştirmiş ve ikili Anı Tasarım olarak "Anı Nicaea" markasıyla birbirinden güzel çini tasarımlarına imza atmaya başlamış. Sevinç Öztürk çininin en büyük özelliğinin hammaddesi olan kuars taşında yattığını söylüyor. Bu taş negatif enerjiyi uzaklaştırıp, etrafına pozitif enerji çekiyor. Öztürk çininin camilerde çok kullanılmasını da bu özelliğine bağlıyor. Çininin pozitif enerji verme özelliği Sevinç Öztürk'ü "Çiniyi neden bedenimizde de taşıyamıyoruz" diye düşünmeye itmiş. Bunun sonucunda çiniyi takı olarak tasarlayarak kadınların kullanımına sunmuş. Anı Tasarım'da çiniden sadece takı tasarlanmıyor tabii. Klasik duvar süsleri ve tabakların yanı sıra mektup açacağı, kitap ayracı, anahtarlık, kol düğmesi gibi aksesuarlara da imza atıyor. Hatta bu aksesuarlar devlet büyükleri tarafından dünyanın önde gelen liderlerine ve eşlerine hediye de ediliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan İslam Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konferansın logosunu çini olarak çalışıp liderlere hediye eden Anı Tasarım'ın ürünleri yine geçtiğimiz yıl İstanbul'da gerçekleşen ve bütün dünyanın gözünü Türkiye'ye çeken NATO Toplantısı'nda da gözdeydi. Dünya liderlerine takım halinde İznik çinisinden kitap ayracı ve mektup açacağı, eşlerine de kolye şeklinde de kullanılabilen isimlik hediye edildi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin'in eşine de Emine Erdoğan, İznik çinili bir kolye hediye etmiş. Çiniyi mimaride de kullanan Sevinç Öztürk ile Nejla Anıl, amaçlarının çini sanatını çağdaş yorumlar ve bugünün çizgileriyle günümüze taşımak olduğunu söylüyor. Bugün kendilerinin kullandığı çinilerin İznik'teki atölyelerde geçmişte nasıl üretiliyorsa, aynı tekniklerle elde üretildiğini anlatan Sevinç Öztürk, yakın gelecekte İznik çinisinin tüm dünyada tanınacağını ve ilk sırada tercih edilecek hediyelerden biri haline geleceğini söylüyor. Laura Bush ve Cherie Blair'e isimlerinin yazdığı çini kolyeler hediye edilmiş Dünya liderlerine hediye edilen takım
Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|