Haftanın Kitapları
İçtenlik Dolu Bir Anı Kitabı Erol Güney'in Ke(n)disi Göçmen-Çevirmen-Gazeteci- Sevgili / Haluk Oral - M. Şeref Özsoy / YKY Erol Güney, 1914 doğumlu bir Rus Yahudisi... 1940'larda başlatılan kültür hareketinin son temsilcisi... Unuttuğumuzu sandığımız bir gün, kendisini hatırlattı... YKY'nin yayımladığı "Erol Güney'in Ke(n)disi" ne sistematik bir biyografi ne de günü gününe yazılmış anılar toplamı. Altmış yıllık "yazı" geçmişinin kişiler, kurumlar ve olaylar zinciriyle oluşturulmuş, "insan kokulu" dün-bugün geçişmesi.
Osmanlı'ya Farklı Bakış Dünya, İmparatorluk ve Toplum - Osmanlı Yazıları / Prof. Reşat Kasaba / Kitap Yayınevi Toplumsal değişmenin nasıl yönlenip şekilleneceği, dönüm noktası dediğimiz yerlerde kesişen farklı gelişmelerin ve süreçlerin nasıl birleşip birbirlerini etkileyeceğine bağlı. Yazar, "Osmanlı İmparatorluğu neden ve nasıl değişti, Türk ve diğer milliyetçiliklerin kaynağı neydi?" gibi sorulara cevap ararken, çok katmanlı bir yaklaşım gerektiğine inanıyor. Kasaba'nın da belirttiği gibi, son yıllarda Osmanlı toplumuna bakışımız değişiyor.
Şiirin Durakları Eteğimdeki Taşlar / Murathan Mungan / Metis Yayınları Türk edebiyatının en üretken yazarlarından Murathan Mungan'ın yeni kitabı, raflarda yerini aldı. Mungan'ın, 1979'dan bugüne uzanan şiir serüveninin duraklarını, sanatçının geçirdiği ruhsal ve edebi değişimleri gözler önüne seren "Eteğimdeki Taşlar", 10 bölümden oluşuyor. Sayısız şiir, öykü, oyun ve yazıyla okuyucuya ulaşan Mungan'ın bu kitabı da adının çağrışımlarını yükleniyor. Kitabın kapak tasarımı ise grafik sanatçısı Hakkı Mısırlıoğlu'na ait.
|