En büyük destek İspanyollardan
Fransa'da yayınlanan Le Figaro gazetesinde yer alan kamuoyu araştırması, Fransızların yüzde 32'sinin, Almanların yüzde 33'ünün, İspanyolların yüzde 65'inin, İtalyanların yüzde 49'unun ve İngilizlerin yüzde 41'inin, Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak baktığını ortaya koydu..
AB Brüksel zirvesinden hedefi tam üyelik olacak müzakere süreci için net bir tarih almayı bekleyen Türkiye'ye yönelik 25 üyeli AB içinde farklı görüşler bulunuyor. Bu görüşler arasında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin zaman geçirmeden başlatılması gerektiğini düşünenler, Türkiye için imtiyazlı ortaklık seçeneğini gündeme getirenler ve kararsız olanlar var.
AB'nin iki büyük ülkesi Almanya ve Fransa, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasına yönelik değişik görüşleri savunuyor. Türkiye'nin AB üyeliğinin önde gelen destekçilerinden olan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ''Üyelikten başka bir seçenek kabul edilemez'' diyerek, Hıristiyan Demokratlar'ın imtiyazlı ortaklık teklifine destek vermiyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da Türkiye'nin AB üyeliğini şahsen desteklese de kendi partisi Halk Birliği Hareketi'nin (UMP) Genel Başkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye üyeliğine sıcak bakmadığı biliniyor.
AB'nin bir sonraki dönem başkanı Lüksemburg, müzakerelerin başlatılması yönünde görüş bildirirken, 1 Temmuz 2005'de görevi devralacak İngiltere müzakerelerin kendi dönem başkanlığı sırasında başlamasını istiyor.
Sonuç olarak Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Slovenya ve İrlanda Türkiye ile müzakerelere başlanmasına sıcak bakıyor, Fransa ve Danimarka imtiyazlı ortaklığı savunuyor.
Avusturya ve Slovakya'da ise Türkiye'nin üyeliğine yönelik tereddütlerin bulunduğu biliniyor. Letonya, Litvanya, Estonya ve Malta kararsızlar grubunda yer alıyor. Kıbrıs Rum kesimi ise tanınma konusunda ısrar ediyor.
LE FİGARO ANKETİ
Fransa'da yayınlanan Le Figaro gazetesinde yer alan kamuoyu araştırması, Fransızların yüzde 32'sinin, Almanların yüzde 33'ünün, İspanyolların yüzde 65'inin, İtalyanların yüzde 49'unun ve İngilizlerin yüzde 41'inin, Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak baktığını ortaya koydu.
Araştırmaya katılan Fransızların yüzde 67'si ve Almanların yüzde 55'i ise Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmıyor. 25 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında yapılan, 4813 Avrupalının katıldığı araştırmada, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Fransızların yüzde 39'u, Almanların yüzde 43'ü karşı olma sebeplerini Türkiye'de insan hakları ihlallerinin olması olarak belirtti.
Üyeliğe sıcak bakmayan Fransızların yüzde 34'ü ve Almanların yüzde 43'ü de karşı çıkma nedenlerini din ve kültür farkı olarak niteledi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransızların yüzde 25'inin Türkiye'nin Avrupa'da olmadığını düşündüğü, yüzde 21'inin Fransa'ya Türk göçmen akımından endişe duyduğu kaydedildi.
Üyeliğe sıcak bakmayan İtalyanların yüzde 24'ünün, İngilizlerin yüzde 30'unun, kültür ve din farkı, İspanyolların yüzde 18'inin insan hakları ve kadınların durumu nedeniyle üyeliğe karşı çıktığı belirtildi.
AB üyeliğine destek veren Fransızların yüzde 39'u Türkiye'nin Avrupa'ya girebilmek için çok çaba harcaması gerektiğini, Almanların yüzde 35'i zaten çok sayıda Türkün yabancı ülkelerde yaşadığını düşünüyor. İspanyolların yüzde 38'i ve İtalyanların yüzde 33'ü de Türkiye'nin coğrafi olarak Avrupa'da olduğunu belirtti.
|