|
|
|
|
Kopenhag kriterleri 11 yaşında
AB'nin aday ülkelerin karşılamasını istediği kriterler, bu ülkelerin, AB'nin 11 yıl önceki Kopenhag zirvesinde belirlediği standartlara uyumunu öngörüyor..
AB liderleri, 22 Haziran 1993 tarihinde yapılan Kopenhag zirvesinde, genişlemenin Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacağını kabul etti ve yeni adayların tam üyeliğe kabul edilmeden önce yerine getirmesi gereken kriterleri belirledi. Bu kriterler, siyasi, ekonomik ve topluluk mevzuatının benimsenmesi olmak üzere üç grupta toplanıyor:
* Siyasi kriterler: Demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve azınlık haklarını güvence altına alan istikrarlı kurumların varlığı.
* Ekonomik kriterler: İşleyen ve aynı zamanda birlik içinde rekabetçi baskılara ve diğer serbest piyasa güçlerine dayanabilecek bir serbest piyasa ekonomisinin varlığı.
* Topluluk mevzuatının benimsenmesi: Siyasi, ekonomik ve parasal birliğin hedeflerine bağlı kalmak üzere üyelik için gerekli yükümlülükleri yerine getirebilme kapasitesine sahip olmak.''
Buna göre, aday ülkelerin demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıkların haklarının korunması, işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığı ve birlik içinde piyasa güçleri ve rekabetçi baskıyla başedebilecek kapasiteyi garanti eden kurumların istikrarını sağlamış olmaları gerekiyor.
Kriterler, aday ülkenin siyasal, ekonomik ve parasal birliğin hedeflerine katılma da dahil olmak üzere üyelik yükümlülüğünü üstlenme yeteneğine sahip olmasını da öngörüyor.
SIRA BEKLEYEN ÜLKELER
25 üyeli AB'ye girmek için Türkiye'nin yanı sıra üç ülke sırada bekliyor. Müzakereleri tamamladıkları açıklanan Bulgaristan ile Romanya'nın 2007 yılında üye olmaları, Hırvatistan'ın da 2007 genişleme sürecine dahil edilmesi bekleniyor.
Ancak AB Komisyonu'nun Bulgaristan ve Romanya ile ilgili hazırladığı 2004 yılı ilerleme raporlarında, üzerinde anlaşmaya varılan reformların uygulamasında aksaklıkların ortaya çıkması halinde üyeliğin bir yıl gecikebileceği belirtiliyor.
Raporda, Bulgaristan'ın özellikle adalet alanındaki reformlarının hala tamamlanamadığı, rüşvet, örgütlü suçlarla mücadele ve insan ticaretinin engellenmesi konularında ciddi sıkıntılar yaşadığı kaydediliyor.
Bulgaristan'ın zaman kaybetmeden yeni bir ceza yasası çıkarması gerektiği vurgulanan raporda, reformlar başta adalet alanında olmak üzere söz verilen tempoyla ilerlemezse üyeliğin bir yıl gecikebileceği ifade ediliyor.
AB devlet ve hükümet başkanları, 17-18 Haziran 2004 tarihindeki toplantılarında Hırvatistan'ı ''aday ülke'' olarak resmen tanıdılar ve tam üyelik müzakerelerinin 2005 başında başlatılmasına yeşil ışık yaktılar.
AB zirvesi sonuç bildirisinde, tam üyelik başvurusunu geçen sene yapan Hırvatistan ile müzakerelerin, gelecek yıl başında, hükümetler arası ikili temaslarla başlatılacağı, bu müzakerelerin sürecinin Hırvatların çabalarına ve kaydedecekleri ilerlemelere bağlı olacağı belirtiliyor.
Lahey'deki eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliği yapması da istenen Hırvatistan'dan azınlık hakları, göçmenlerin topraklarına dönüşü, adli reformlar, bölgesel işbirliği ve yolsuzluklara karşı mücadele gibi alanlarda adımlar atması isteniyor.
Devlet ve hükümet başkanları, Hırvatistan'a katılım tarihi vermediler, ancak bu katılımın, Bulgaristan ve Romanya ile birlikte, 2007'de gerçekleşmesi olasılığı ön plana çıkarıldı.
BULGARİSTAN
Başkent: Sofya Nüfus: 7 707 495 Nüfus artış hızı: Yüzde -1.14 Bebek ölüm oranı: Binde 14.65 Ortalama ömür: 71.2 yıl Okur-yazar oranı: Yüzde 98 GSMH: 48 milyar dolar Kişi başına düşen milli gelir: 6 200 dolar Büyüme hızı: Yüzde 5 Enflasyon oranı: Yüzde 10.4 İşsizlik oranı: Yüzde 17.7
ROMANYA
Başkent: Bükreş Nüfus: 22.364.022 Nüfus artış hızı: Yüzde -0.21 Bebek ölüm oranı: Binde 19.36 Ortalama ömür: 70.16 yıl Okur-yazar oranı: Yüzde 97 GSMH: 132.5 milyar dolar Kişi başına düşen milli gelir: 5.900 dolar Büyüme hızı: Yüzde 2.2 Enflasyon oranı: Yüzde 45.7 İşsizlik oranı: Yüzde 11.5
HIRVATİSTAN
Başkent: Zagreb Nüfus: 4.496.869 Nüfus artış hızı: Binde -2 Bebek ölüm oranı: Binde 6.96 Ortalama ömür: 39.7 yıl Okur-yazar oranı: Yüzde 98.5 GSMH: 47.14 milyar dolar Kişi başına düşen milli gelir: 10 bin 700 dolar Büyüme hızı: Yüzde 4.5 Enflasyon oranı: Yüzde 1.8 İşsizlik oranı: Yüzde 19.5
TÜRKİYE
Başkent: Ankara Nüfus: 66.8 milyon Nüfus artış hızı: Yüzde 1.24 Bebek ölüm oranı: Binde 47.34 Ortalama ömür: 71.24 yıl Okur-yazar oranı: Yüzde 85 GSMH: 238 milyar dolar Kişi başına düşen milli gelir: 3.383 dolar Büyüme hızı: Yüzde 5.9 Enflasyon hızı: Yüzde 13.9 İşsizlik oranı: Yüzde 10.5
|
|
|
|
|
|
|
|
|