|
|
|
|
|
|
Her semtin bir makamı var
Türk Sanat Müziği, sadece radyoda çalınan bir tür olmaktan çıkarak, semtlerde kurulan topluluklarla farklı bir soluk kazanıyor. Yeni sezonu açan koroların şefleri de ilgiden memnun.
Kimi aşık olduğunda ister Türk Sanat Müziği dinlemeyi kimi efkarlandığında... Ya "kör kuyularda merdivensiz bırakıp giden" sevgililer akla gelir ya da "Kalamış'a tatlı bir huzur almaya" gidenler... Her yeni müzik akımı ile birlikte biraz daha gerilerde kalıyor gibi görünse de Türk Sanat Müziği, temeli yüzlerce yıl öncesine dayanan cemiyetlere eklenen yeni topluluklarla giderek daha fazla kişiye ulaşıyor. Ev kadınlarından serbest meslek sahiplerine ya da öğrencilere kadar, çeşitli yaş ve meslek grubundan birçok kişi, semtlerindeki koro çalışmalarına katılıyor. Kimi musiki cemiyetlerinin adı bulundukları semtle bütünleşmiş, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde olduğu gibi. 1927'de cemiyette çalışmalarına başlayan Emin Ongan'ın 1985'te vefatı üzerine 1987'de topluluğun adının Emin Ongan Musiki Cemiyeti olması kararlaştırılmış. Cemiyetin genel başkanlığı ve koro şefliğini yürüten Şerafettin Şeref Çakar, ilgiden oldukça memnun.A, B, C sınıfları ve icra korosu bulunan cemiyet, radyo ve TV yayınları yapıyor. Çalışmaların salı, perşembe ve cumartesileri olduğunu belirten Çakar, şunları söylüyor: "Gelen kişinin sosyal yapısına, ses güzelliğine ve özelliğine, ritim duygusuna bakıyoruz. Ondan sonra da bu işi yapabilecek kapasitede olup olmadığını ölçüyoruz." Cemiyete ilişkin ayrıntılı bilgileri www.uskudarmusikicemiyeti. org adresinden ya da(0216) 553 66 55 numaralı telefonu arayarak öğrenebilirsiniz.
EYÜP'ÜN ÖNEMİ Zekai Dede ve Hacı Arif Bey gibi iki bestekarı yetiştiren Eyyubi Mehmet Bey'in Eyüp'ün musiki tarihinde ekol olmasında yeri büyük. Eyüp Musiki Cemiyeti, uzun süreler İstanbul Radyosu'nda programlar yapmış, Safiye Ayla başta olmak üzere birçok değeri yetiştiren bir "okul" olmuş. 1984'te Nihat İncekara tarafından kurulan Eyüp Musiki Derneği de bu tarihi zincirin bir halkası sayılıyor. İncekara, koro çalışmalarının TRT İstanbul Radyosu sanatçısı Hasan Esen yönetiminde sürdüğünü belirterek, "Sayısı 500'e ulaşan kursiyerler Türk musikisini en iyi biçimde öğreniyor" diyor. Vakfın çalışmaları hakkında www.eyupmusiki.com adresini ziyaret edebilir ya da (0212) 564 25 74 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Türk müziğini daha geniş kitlelere tanıtmak için yeni kurulan topluluklar da hayli fazla. Ünlü ses sanatçısı Kamuran Akkor da iki yıldan bu yana çalışmalarını Gayrettepe'de sürdürdüğü koronun şefliği yapıyor. Saz heyeti ile birlikte sayısı 50'ye ulaşan koronun salı ve perşembe günleri çalıştığını ifade eden Akkor, "Çalışmalarımıza katılmak isteyenler bize Gayrettepe Muhtarlığı'nın (0212) 288 20 16 numaralı telefonundan ulaşabilir" diyor.
İstanbul'un Anadolu yakasında 9 yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Erdem Özgen Suadiye Sanat Merkezi de bir başka adres. İstanbul Devlet Korosu ses sanatçısı Erdem Özgen'in şefliğini de yaptığı koronun çalışma günleri salı ve cumartesi. Katılmak isteyenler (0216) 464 66 66 ve (0216) 416 35 23 numaralı telefonları arayabilir.
Ankara Çayyolu'nda da bir grup müzikseverin bir araya gelerek kurduğu Çayyolu Musiki Derneği yaklaşık üç yıldır çalışıyor. 110 üyesi bulunan derneğin koro şefliğini TRT'de program yapan Asım Tokel yürütüyor. Tel:(0533) 371 91 00
1989 yılında kurulan Yenimahalle Belediyesi Klasik Türk Müziği Topluluğu, kuruluşundan bu yana repertuvar çalışmalarının yanı sıra nazariyat ve solfej çalışmalarını da kapsayan yoğun bir çalışma programı yürütüyor. Tel:(0312) 343 30 00
İzmir'de ise koro çalışmaları hemen her ilçe belediyesi bünyesinde sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Klasik Türk Müziği ise Ahmet Özçağlayan tarafından yönetiliyor. Münir Nurettin Selçuk'un son asistanı olan Özçağlayan, "Burası Türkiye'nin en kalabalık korolarından. 40 kişi çalışor. 80'i kadın 120 kişi sahneye çıkıyor. Koromuzda her yaş grubu ve meslekten üyemiz var" diyor. Koro için sınavlar her yıl ağustos ayında düzenleniyor. Tel:(0232) 445 53 28
Bir diğer koro da Konak Belediyesi Kültür Sanat İşleri Müdürlüğü bünyesinde. Çeşitli yaşlara yönelik çalışmalar hakkında bilgi almak için (0232) 422 52 36 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
ÜNLÜ ses sanatçısı Kamuran Akkor çalışmalarını Gayrettepe'de sürdüren koronun şefliğini yapıyor: "Farklı mesleklerden birçok kişi musiki ile burada buluşuyor"
Halime Sürek Kahveci
|
|
|
|
|
|
|
|
|