Uzun bir aradan sonra Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak aktif bir rol üstlenen Nazire Dedeman, madenciliğin turizmi dengelediğini söyledi.
Uzun bir aradan sonra Dedeman Holding'te Yüksek İstişare Konseyi Başkanı görevini üstelenerek holdingte aktif çalışma hayatına geri dönen Nazire Dedeman, grubun madencilik ve otelcilik alanlarında büyüme yönünde adımlar attığını söyledi. "Otelcilik ve turizm zor bir alan. Madencilik daha kârlı" diyen Nazire Dedeman, geçtiğimiz günlerde temeli atılan Kayseri Toruntepe Mevkii'ndeki krom madeni sahasından sonra Yahyalı Aladağ'daki çinko ve kurşun yataklarının da Türkiye ekonomisine kazandırılacağını söyledi. Yıllar önce büyük bir acı ile sarsılarak Dedeman Holding'in yönetiminde geri planda kalan Nazire Dedeman, yaz aylarında oluşturulan Yüksek İstişare Konseyi ile aktif iş yaşamına dönüş yaptı. Kayseri'de krom madenin temel atma töreninde kardeşinin yanında yer alan Nazire Dedeman ile holdingin bundan sonraki hedefleri üzerine konuştuk. Grup olarak profesyonel oldukları ve uzmanlaştıkları alanlarda yoğunlaşma kararı aldıklarını ifade eden Nazire Dedeman, "Yönetim olarak 5 yıl içinde 50 otele ulaşma hedefimiz var. Şu anda 6'sı bizim olmak üzere 15 otelimiz var. İlk etapta Gaziantep, Konya, Urfa, İzmir gibi illerde managment modeli ile oteller açılacak" dedi.
SATIŞ DEĞİL EVLİLİK Yabancı otel zincirleri ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini de anlatan Dedeman, "İsim telaffuz etmek istemiyorum. Ancak ciddi anlamda ilgilenen şirketler bulunuyor. Satmak değil, evlilik gibi bir düşüncemiz var" değerlendirmesinde bulundu. Dedeman, özellikle şehir otelciliği konusunda büyüyeceklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin gelişimini görüyoruz. Sanayi ve tarımın gelişimi ile bu ihtiyaç doğuyor. Oteller zincirine Avrupa'dan ve Türki Cumhuriyetleri'nden de halkalar eklemek üzere görüşmelerimiz sürüyor."
5 MİLYON TON REZERV Turizmin zor bir sektör olduğunu ifade eden ve madenciliğin onu dengelediğini anlatan Nazire Dedeman, özellikle Dedeman kromunun dünyaca ünlü olduğunun da altını çizdi. Dedeman, Yahyalı Aladağlar'daki kurşun ve çinko yataklarının da yakın zamanda devreye alınacağını söyledi. Dedeman'ın devreye almayı planladığı çinko ve kurşun yataklarının öyküsü de ilginç. Devlet tarafından Çinkur'un kurulması ile bu bölgede özel sektörün elindeki madenler de Çinkur'a devredilmiş. Daha sonra özelleştirilen Çinkur'u ise İranlı bir firma almış. Ancak üst yüzeydeki madenleri işleyen İranlı şirket kayıplara karışınca Çinkur'da yaklaşık 2 yıl önce borçları ile ortada kalmış. Dedeman Grubu'nun sahibi olduğu alanda yaklaşık 5 milyon tona yakın rezerv bulunduğu tahmin edilirken, yılda 50 bin ton çinko- kurşun konsantre üreterek ihracat planları yaptığı belirtiliyor.