|
|
|
|
|
|
'Deli dana' alarmı
1995-97 yılları arasında kan alanlar mutlaka bir doktora başvursun. İngiliz Times, deli dana virüsü taşıyan ürünlerin 1995'te Türkiye'ye satıldığını yazdı.
İngiliz Times gazetesinden ürperten iddia: Deli dananın insanlarda görülen vCJD hastalığının virüsünü taşıyan kan ürünleri, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 11 ülkeye satıldı.
İLK KEZ VİRÜSÜN KANDAN GEÇEBİLECEĞİ SÖYLENİYOR Habere göre bu kandan Türkiye'ye 840 şişe gönderildi. İngiltere Sağlık Bakanlığı hastalığın kanla da yayılabileceğini ilk kez gündeme getirdi. Altı bin kan hastasını da "Deli dana riski taşıyorsunuz" diye uyardı.
BU KANI HER KULLANAN HASTA OLUR DENEMEZ Türk Hemofili Derneği Başkanı Zülfikar "Bu kanları her alan hasta olmaz" dedi ve ekledi: "Türkiye'ye satış 1995'te oldu. 95-97 arasında kan alanlar sağlık kurumlarına başvurmalı."
Deli dana şüphesine açıklama İstanbul'da 19 gün önce deli dana şüphesiyle Çapa'ya yatan bir kadın hastanın tedavisi sürüyor. Doktorlar, "Belirtiler benzer ancak hastamız kesinlikle deli dana değil" dedi.
"Bizde hastalık yok" Tarım Bakanı Sami Güçlü, "Hastalığı teşhisle ilgili tam teşekküllü bir laboratuvarımız var, hadiseyi takip ediyoruz. Şu ana kadar deli dana vakasına rastlamadık" diye konuştu.
BEYNİ SÜNGERLEŞTİREN HASTALIK DELİ DANA 1- Virüs 10 yıllık kuluçka dönemi sonrası vücuda yayılıyor 2- Önce sağlıklı beyin hücrelerini öldürüp beyni süngerleştiriyor 3- Son safhada hasta çıldırarak ölüyor
Hastalığın belirtileri * Davranış bozukluğu * Aşırı asabiyet * Başı sağa sola sallama * Diş gıcırdatma * Göz bebeklerinde büyüme * Depresyon, halüsinasyonlar * Konuşma bozukluğu * Hareket etme güçlüğü * Hafıza kaybı ve bunama
Hastalığın hayvanlardaki ismi: BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy)
Hastalığın insanlardaki ismi: vCJD (Varyant Creutzfeldt- Jakob)
'Deli kan' ithal ettik
İngiltere Sağlık Bakanlığı, "Türkiye dahil, 11 ülkeye deli dana hastalığı taşıma riski olan kan ihraç ettik. Bu ülkelerin 5 tanesi çok büyük risk altında" açıklaması yaptı Hastalığın kan yoluyla bulaştığının da belirtildiği açıklamada 5 riskli ülkenin dördü açıklandı. Kan alan Türkiye'nin ise ne kadar risk taşıdığı meçhul.
İngiliz Sağlık Bakanlığı'nın 'riskli kan ihracatı yapıldı' açıklamasıyla Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu kanları ihraç eden 11 ülkede ölümcül deli dana hastalığının yayılması tehlikesi gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu 'tehlikeli ihracattan' en çok etkilenen 5 ülkede, kanları alan 6 bin kişiyi 'deli dana riski' nedeniyle şu uyarıyı yaptı: "İki İngiliz hasta üstünde görülen beyin tahribatının, hastalara söz konusu kan ürünlerini kullanmaları ile geçmişti. Dikkat!" Bu açıklamayla birlikte sivil kuruluşlar da ayağa kalktı. Hükümet, sivil sağlık örgütleri tarafından ölümcül hastalığın hangi ülkeleri riske attığını gizlemekle suçlanıyor. İngiliz yetkililerin telefon ederek görüştüğü "yüksek riskli 5 ülke"den dördünün İrlanda, Rusya, Hindistan ve Brezilya olduğu biliniyor. Ancak diğer ülkenin adı belirtilmiyor.
'SORUMLU İNGİLTERE'DİR' Deli dana adıyla bilinen 'vCJD' salgını hastaları ile ilgilenen bir örgüt olan Human BSE'nin yöneticisi Frances Hall, hükümetin riskli ülkeleri açıklamamasını şiddetle eleştirerek, "Hükümetin hangi ülkelerin riskte olduğunu saklaması sadece ulusal bir sorumsuzluk değil, o ülkelerin nüfusuna karşı da büyük bir sorumsuzluk" dedi. Kendi oğlunu da bu hastalıktan kaybeden Hall,"İngiltere bu hastalıkta dünyada ki en riskli ülke. Bundan dolayı beyin emici bu hastalığın bulaşmasını engellemek için sorumluluğu İngiltere üstlenmek zorunda" dedi.
5'İNCİ RİSKLİ ÜLKE TÜRKİYE Mİ? İngiltere Sağlık Bakanlığı sözcüsü ise hükümetin riskli ülkelerin isimlerini açıklanmaması yerinde bulduğunu belirterek, "Bu tutum doğrudur. Bu isimlerin açıklanıp açıklanmaması bize değil bu ülkelere bağlıdır. Onlar kendilerini açıklamalıdırlar. Biz onlara bilgilendirmeliyiz" diye konuştu. Ülkedeki tüm bu tartışmalar en çok risk barındıran 5 ülke içinde olmasa bile hastalık taşıyan kanların ihraç edildiği 11 ülkeden biri de Türkiye. Türkiye, İngiltere'den şişe bazında 'riskli ilk 5'ten daha az miktar kan ihraç etse de İngiliz Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ismini açıklamadığı 5'inci riskli ülkenin Türkiye olup olmadığı bilinmiyor. Ve iki kritik soru cevabını bekliyor: 1-Türkiye 'en riskli 5 ülke' konumunda mı? 2- Eğer öyleyse bu durumu Türkiye mi açıklamadı, yoksa İngiltere, Türkiye'ye mi bildirmedi?
TÜRKİYE 840 ÜNİTE RİSKLİ KAN ALDI İrlanda .....83.500 Brezilya ........44.864 Dubai .........2.400 Hindistan ..........953 Brunei ...........400 Mısır .................144 Fas ................100 Umman ............100 Rusya ..............23 Singapur ...............3 Türkiye .........840
Akın OLGUN - LONDRA
|
|
|
|
|
|
|
|
|