Teşvikte suç benim değil Başbakan'ın kendi tercihi
TGSD Başkanı Oran, "Yasanın bu şekilde çıkmasını ben istemedim. Buna rağmen Urfa'da yatırım yaptım" diyor. Feridun Irak ise iddialı: Batılı, bölgeye 30 yıldır gelmedi, gelmez de....
Hükümetin 38 il için çıkardığı Teşvik Yasası, doğulu ile batılı iki sanayicinin arasını açtı. Kişi başına milli geliri 1.500 doların altında olan iller için çıkarılan yasa sonucunda yatırımların çoğu Afyon, Düzce, Uşak, Osmaniye, Malatya ve Aksaray gibi batıda ve nispeten batıya yakın illerde toplanınca, doğudakiler isyan bayrağını açtı. İsyan Bayrağını taşıyan kişi ise Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak. Irak'ın, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Umut Oran için, "Doğuyu kullandı, batıya gitti" sözüne, Oran'dan sert tepki geldi. "Yasa çıktıktan sonra doğuda ilk yatırımı yapan benim. Urfa'da 75 kişiye iş verdim" diyen Oran, yasanın istedikleri gibi çıkmadığını da ekledi. Oran şöyle devam etti: "Yasanın çıkartılmasında bir katkımız oldu. Bizim buradaki amacımız bölgeler arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik dengelerin oturmasını sağlamaktı. Ama Başbakan kendi taktirini kullandı, ne bizim söylediklerimizi, ne de Güneydoğu'dan gelen uyarıları dikkate aldı. Yanlış ve eski kriterleri baz aldı ve 1.500 doların altındaki illeri seçti. Oysa Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) 58 sosyo-ekonomik kriteri içeren 2004 yılı çalışması vardı. Biz yapılanmanın buna göre olmasını istedik. Batıdan doğuya doğru kademe de olmadı. Mevcut yatırımlar teşvikten yararlandırılmadı. Ama bu bizim istediğimiz yasa değildi."
DÜZCE'YE GİTMEDİM Yasa çıkmadan kendisine Düzce'de 9 yıllığına bedava arsa verildiğini, ancak yasanın Düzce'yi de kapsayarak çıkması üzerine yatırımdan vazgeçtiğini dile getiren Oran, "1996'dan beri doğuda yatırımın artması için çalışıyorum. Pekçok ile birkaç kez gittim. Elimden geldiği kadar o bölgelere iş ve aş götürmeye gayret ediyorum. Bu eleştirileri hakettiğimi düşünmüyorum" diye konuşuyor. Yasanın eksik çıkması üzerine yeni bir çalışma başlattıklarını kaydeden Oran, aralarında Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in de bulunduğu 10'a yakın ilgili bakana şu öneriyi yaptığını söyledi: "İlk önerimiz bölgesel asgari ücret uygulanması şeklinde. Ayrıca 81 ile birden yüzde 40 vergi indirimi uyguladılar. Bu da kademeli olsun. Maliyetini düşürmek isteyen de tercihini doğudan yana yapacaktır."
VERİLER ORTADA Feridun Irak ise görüşlerinde ısrarlı: "Açıklanan yatırım tablosuna göre Afyon 770 müracaat alırken Van'a bir müracaat yapılmış. Bu tablo beni haklı çıkarıyor. Oran, çıkmasına yardımcı olduğu teşvik yasası ile doğuya değil batıya yarar sağladı. Batılı işadamı 30 yıldır gelmedi. Şimde gelmeyecek" diyor. Doğunun kalkınması için hazırlanan teşviklerde iki şeye dikkat edilmesini isteyen Irak, "Eski yatırımı teşvik dışında tutmak birilerini sübvanse etmektir. Bunu istemiyoruz. Bir de bölgenin dinamiklerini harekete geçirecek bir sistem oluşturulsun " diyor.