'Tehdit altındayız, şirketimizin çökmesine seyirci kalamazdık'
Dünyada olmayan uygulamayla sigarada indirime giden şirketler çark etti JTI yetkilileri Winston sigarasına yüzde 27 zam yaptıklarını açıkladı.
Hükümetin yaptığı vergi değişikliği sonrasında sigara şirketlerinden zam haberleri gelmeye başladı. Ana ürünleri Winston sigarasına yüzde 27 zam yapan Japan Tobacco Int. (JTI) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Servisimin Cömert Birced, "Tehdit altındayız. Arkamıza yaslanıp, Hükumet'in bu ayırımcı vergi politikası sonucunda şirketimizin Türkiye'deki ticari varlığının çökmesine seyirci kalamazdık" dedi. Pazara yeni giren British American Tobacco (BAT) firmasının ürünlerinde yaptığı yüzde 20 indirim sonrasında SABAH Gazetesi'nin yaptığı yayınlarda nisbi verginin sabit vergiye çevrilmesinin indirimleri ve vergi kaybını önleyeceği gündeme gelmişti. JTI firması da bu indirimi Winston markasında yaptığı 100 bin TL indirim ile takip etmişti. Pazarın diğer büyük oyuncuları Philip Morris ve Tekel'in de indirim yapabileceği ve dolayısıyla geneldeki yüzde 20'lik indirim ile 1 milyar dolar civarında vergi kaybı yaşanacağı tehdidi nedeniyle Maliye Bakanlığı harekete geçmişti. Değişiklik öncesinde yüzde 75-76 vergi yükünün büyük çoğunluğu nisbi vergiydi. Bu da yapılan her 100 bin liralık indirimin 75 lirasının vergi kaybı olarak bütçeye yansımasına yol açıyordu. Yapılan değişiklik ile nisbi vergi oranları yüzde 28'e inerken şark tütünü oranına göre 350 bin ile 1 milyon lira arasında sabit vergi getirildi. Türk tipi tütün oranları düşük olan ve ağırlıkla ithal tütün kullanılan orta fiyat segmentindeki markalarda vergi yükünün artmasıyla yüzde 25-30 oranında zam öngörülüyordu. JTITürkiye; Türkiye'deki ticari varlığını koruyabilmek amacıyla, ana ürünü Winston sigarasının fiyatını bu aşamada yüzde 27 oranında arttırmaya karar verdiğini açıkladı.
GERİ ADIM ATTILAR JTI Türkiye Genel Müdür Birced yaptıkları zam sonrasında şöyle konuştu: Yeni vergiler Türkiye pazarında orta ve uygun fiyat kategorilerinde yer alan uluslararası sigaraların orantısız ve adeta ceza niteliği taşıyan bir biçimde vergilendirilmesi sonucunu getirmektedir. Buna karşılık Tekel ürünlerineise düşük vergilendirme ile koruyucu bir sistem uygulanmaktadır. Bu yeni vergi politikası; Türk sigara pazarı üzerinde ayırımcılığın yarattığı geniş kapsamlı olumsuz etkileri nedeniyle, Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketleri son derece ciddi biçimde olumsuz etkilemektedir. Yaptıkları zam ile minimum karlılık seviyesine döndüklerini belirten Birced şöyle devam etti: "Ülke genelinde 1800 kişiye iş olanağı sağlıyoruz. Ne yazık ki, Hükumet'in bu yeni vergi politikasının sonuçlarını tüketici yüklenmek zorunda kalacaktır."