Adnan Menderes ihalesinde en iyi teklif Havaş-Bayındır'dan
Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası'nın yap-işlet-devret modeliyle yapımına ilişkin en iyi teklifi Havaş-Bayındır ortak girişim grubu verdi. Grup, 6 yıl 7 ay 29 gün işletme süresiyle en yakın rakibine bir yıl fark attı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ), İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası'nın yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapımına yönelik açtığı ihaleye, en iyi teklif 6 yıl 7 ay 29 gün işletme süresiyle Havaş-Bayındır ortak girişim grubu tarafından verildi. İhale için 10 firma dosya aldı. Albayrak Turizm, Mak-Yol ve YDA İnşaat şartname almalarına karşın teklif vermediler. DHMİ'de, dün saat 10.00'da başlayan ve gece saat 22.00'de sonuçlanan ihale için Havaş- Bayındır, Gama-Casa-Riva, Teknotes-Manas, Çelebi- Fraport, Tepe-Akfen ve İçtaş-Constain ortaklığı teklif verdi. İhaleye en iyi teklifi, en yakın rakibi Çelebi-Fraport'un 7 yıl 8 ay 28 günlük teklifine 1 yıl fark atan 6 yıl 7 ay 29 günlük işletme süresiyle Havaş-Bayındır ortaklığı verdi. İhale, önce DHMİ Yönetim Kurulu'nda onaylanacak, ardından da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunulacak. Yıldırım'ın onayının ardından ihale kesinleşecek.
'İMKANLARI SEFERBER ETTİK' Havaş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öztürk, ihalenin sonuçlanmasının ardından SABAH'ın sorularını yanıtladı. Öztürk "Bizim çok girmek istediğimiz bir sektördü. Açıkçası, bu ihaleden sonra geriye çok da fazla fırsat kalmıyordu. Tüm imkânlarımızı seferber ettik. Çünkü bizim, bu konuda gerek Türkiye'de gerekse yurtdışında aktif olabilmek için bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu konuda hem işletme hem de inşaat deneyimi olan ortağımız var" diye konuştu. Ortaklıkta pilot firmanın yüzde 65 payla Havaş olduğunu kaydeden Öztürk, "Yüzde 35 Bayındır'ın. Ama hoş bir kimya var. Açıkçası tahmin ediyorduk, sonucu bekliyorduk. Şeytanın bacağını da kırdık, hayırlı uğurlu olsun" dedi.
125 MİLYON EURO'LUK YATIRIM Yer tesliminin yapılmasının hemen ardından işe başlayacaklarını vurgulayan Öztürk, "Bizim tahminimiz yıl sonunda en geç yer tesliminin yapılabileceği yönünde. Her ne kadar projede 24 ay dese de biz bunu 18 ayda tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü çok tecrübeli bir ortağımız var. Yaklaşık 125 milyon Euro'dan biraz fazla yatırım yapacağız" diye konuştu. DHMİ, ihaleyi kazanan ortaklığa, işletmeye geçtiği yıl için 1 milyon yolcu güvencesi verdi. DHMİ, bu sayının altında kalacak her yolcu için işletmeci firmaya, 15 Euro ödeyecek. (ANKARA)