| |
|
|
İşte size lezzetli bir yiyecek!
Kimçi
Geçenlerde Hyndai Assan'ı ziyaretimizde, Kore'lilerin milli turşusu olan "Kimçi"den söz etmiştik. Sayın okurlarımdan, "Acı Çekmek" ve "Acı Yemek" gibi konularda bağımlı olanlar, kimçinin tarifini istediler. Ben kimçiyi, kolaylaştırıp, stilize ettim. Bunun tarifini veriyorum. Bir tane lahana (Çin lahanası da olabilir) alıp, bunu yaprak yaprak ayırın. Hepsini alacak büyüklükte, hafif çukur bir kaba koyun bunları. Sonra bol miktarda tuz ve biraz sirke dökün üzerlerine... Çiğ köfte yoğurur gibi, bu lahanaları yoğurup, ezin, öldürün. O tuzlu sirkeli suyu, dökün... Çok fazla miktarda sarımsağı ezin. Bir baş kerevizi rendeleyin. Kereviz yapraklarını da, doğrayıp, hazır bulundurun. En acı kırmızı biberleri, bir şişe Acısso'yu (veya Tabasco'yu) hazır tutun. Sarımsakları, kerevizleri, bol miktarda biberi, ezilip pestili çıkmış lahanaların üzerine boşaltın. Sonra bunları ve lahanaları, sirke dökerek, ezmeye başlayın. Sonuçta, kimyasal olmasa bile fiziksel birleşme ile, müthiş lezzetli, çok acı, çok sarımsaklı bir hazır lahana salata-turşusu çıkar ortaya. İsterseniz öylece, isterseniz biraz zeytinyağı dökerek, salata gibi yiyebilirsiniz. Bu yiyecek turşulaştığı için, buzdolabında uzun süre saklayıp, canınız çektiğinde yiyebilirsiniz. Kore'de kimçiyi, Çin lahanası ile, turşu olarak yapıyorlar. Bunun oluşumu, biraz zaman alıyor. Koreliler kimçiye çok düşkün.. Dış gezilere çıkan Kore'li yetkililerin bavuluna, eşleri mutlaka bir kavanoz kimçi koyar. Bir Güney Kore'li başbakanın bavulundaki kavanoz kırıldığı için, Batı kentlerinde, giysilerinden sarımsak kokusu yayarak dolaştığı anlatılır. Tavsiye ederim... Kimçiyi seveceksiniz.
|