kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Arap sermayesinin peşinde...

Cidde Ekonomik Forumu için Suudi Arabistan'a giden uçak tıklım tıklım dolu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte tam 265 işadamı, gazeteci ve bürokrat...

İşadamları uçağın ön tarafına geçip Başbakan ile iki kelime konuşmak için fırsat kolluyor. Erdoğan ise kısa süreli konuşabiliyor. Çarpazında ayakta duran Babacan'ın etrafı işadamları ise sarılmış. Hepsinin sıkıntısı döviz kurundaki iniş. MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, "Neden dövize müdahale etmiyorsunuz? Düşüş bizi bitirdi" diye yakınıyor.

Babacan ise soyadına benzer bir tavır içinde şöyle diyor: "Vatandaş götürüp elindeki dövizi satıyorsa, ben ne yapabilirim? Kimse elinde döviz tutmuyor. Merkez Bankası da alabileceği kadar alıyor."

Ortak alıyorsunuz

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise merhum Turgut Özal gibi. Uçakta işadamlarının bulunduğu bölüme girdiğinde hemen etrafında bir hale oluşuyor.

TOBB Başkan Vekili Halim Mete, bir arkadaşının "Spekülatif marjinal tarih tezleri" isimli bir kitap okuduğunu belirterek şöyle diyor: "O arkadaşımız kitabı okuyor, kitabın adı gibi konuşuyor. Hiçbir şey anlamıyorum..." Hemen ardından karşısında duran İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım'ı göstererek sözünü tamamlıyor: "Ben onlara Mehmet Başkan'ı örnek gösteriyorum.

Bakın o hiç kitap okumuyor, iki kelime ediyor, manşet oluyor. Herkes de anlıyor." Unakıtan kahkaha atarken Yıldırım devreye giriyor: "Sayın Bakan özelleştirme yapamıyorsunuz. Özelleştirme tamamlanmazsa bu ekonomi de böyle bahar havasında gitmez." Unakıtan'ın, Yıldırım'a yanıtı şöyle oluyor: "Başkan dikkat et. Bak geçen hafta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu özelleştirmeye bir laf etti, zehirlendi, geziye gelemedi.

Bundan sonra 'babalar gibi satılmaz' diyen zehirlenir ona göre..." Yıldırım, eleştirisine devam ediyor: "Siz özelleştirme yapmıyorsunuz, devlete ortak alıyorsunuz. Önce özelleştirmeyi doğru yapın. Malı sattığınız kişinin parasını alıyorsunuz. Üstüne vergi koyuyorsunuz. Bütün yükü sırtına yıkıyorsunuz.Ondan sonra da özelleştirdim diyorsunuz. Bunun adı ortak almak Sayın Bakan, ortak almak."

TÜPRAŞ satışı bitmişti Unakıtan'ın yanıtı son döneme ilişkin bir örnekle oluyor: "TÜPRAŞ'ı sattık bakın. Hem de kısa süre içinde..." TÜPRAŞ satışı ile ilgili ortaya atılan iddialar hatırlatıldığında tepki gösteriyor: "Kim ne derse desin. Kafa bulandırıp durmasınlar, satış olayı bitmiştir.

Kısa sürede Rekabet Kurulu incelemesi tamamlanır, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gelir ve satış son bulur." Basında yer alan haberler hatırlatıldığında da Unakıtan aynı yönde tepki gösteriyor: "TÜPRAŞ satılmıştır ve o iş bitmiştir. Bulandırıp durmasınlar, bulanmaz..."

İşadamlarının itirazları ise TÜPRAŞ'ın satışından çok özelleştirmenin şekline oluyor: "Böyle özelleştirme olmaz. Özelleştirecekseniz tam satış yapın. Yarım yamalak satışla olmaz.." Unakıtan, bu eleştiriler karşısında "Haklısınız" demekle yetiniyor.

Arap sermayesi
Maliye Bakanı ile ayak üstü sohbet etmeye başlıyoruz. 11 Eylül olayından sonra ABD'nin Arap halklarına karşı tutumu dolayısıyla 750 milyar dolarlık bir sermayenin gidecek yer aradığına ilişkin iddiaları anımsatıyoruz. Unakıtan, Araplara mal satışı ile ilgili yasal hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu kaydediyor. Yasanın çıkmasıyla birlikte Arapların da Türkiye'ye ilgisinin artacağını kaydediyor.

İkinci vatan
Unakıtan, ekonominin bu seyrinde büyük sıkıntı ile karşılaşılmayacağını vurguluyor. Suudilerin Antalya'da bir otel aldığını, İstanbul'da bazı yatırımlarının olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte Anadolu'daki bazı özelleştirmelere de ilgi gösterdiklerini söylüyor. Nitekim, Babacan ve Unakıtan Türkiye'ye ilk aşamada 500 milyon dolarlık bir Suud sermayesinin gelmesini bekliyor.

İşadamları ise aynı görüşü taşımıyor. Suudi Arabistan'ın zenginlerinin zaten bir ABD veya İngiliz ile evli olduğunun altını çiziyor. Sermayenin yön değiştirmesi için çok büyük bir beklentinin olmaması gerektiğini söylüyor.

Bütün buna rağmen hükümet, ekonominin bu şekilde devam etmesi halinde büyük bir sermaye akımının da geleceği iddiasını koruyor. Cidde'de bugün yapılacak olan Ekonomik Forum'da da bunun gerçekleşeceğine inanılıyor. Nitekim Suudi Arabistan'ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saud Ounallah Başbakan Erdoğan'ı sıcak bir havada karşılayıp şöyle diyor: "İkinci vatanınıza hoş geldiniz...'

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Oturduğunuz bina sağlam mı?   / 04-02-2004
 Gül: Zikzak düzeltme   / 03-02-2004
 Çankaya'nın bayram uyarıları   / 01-02-2004
 Sadece çember daraltma   / 30-01-2004
 Solda birliktelik bunalımı   / 28-01-2004
 Ortak noktalarda memnuniyet   / 27-01-2004
 ABD'ye arabuluculuk çağrısı   / 25-01-2004
 Mumcu: AB bizden alacak   / 23-01-2004
 Babacan: Duruma hakimiz   / 21-01-2004
 Arap sermayesinin peşinde...   / 18-01-2004
ÖMER LÜTFİ METE
'Üniforma ile namaz'
Haber ilginç:
"Üniformayla...
REFİK DURBAŞ
Sigara kullanımında tuzak
SABAH Posta Kutusu'nda 25 Ocak...
SAVAŞ AY
Küçük kızları kim öldürüyor?..
"Polis işi savsaklıyor...
HINCAL ULUÇ
"Vurun kahpeye.." Ama hangi kahpeye..
Medyamıza...
UMUR TALU
Ödül çok şeydir, ama her şey değil!
Önceki gün...
Erdoğan’dan Annan’a özel mektup
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, müzakereler için New York’a gidiyor.
Rum lider "Fedakârlığa hazırız" dedi
Rum kesimi meclis başkanı Hristofyas, çözüm bulunmasından sonra...
İlhanda mutlu son
İlhanda mutlu son
"Yuvamda kalıyorum" diyen İlhan'ın resti tuttu. Yıllık 3 milyon dolar...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.