kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İslam dünyasına Türkiye'den 'helal ayıcık' gidecek

01.05.2009
Yumuşak şekerleme firması Haribo tüm Müslüman ülkelere Türkiye'den sığır jelatinli helal üretim yapacak. Firma yeni yapılanmayla İslam ülkelerinde yüzde 200 büyüme hedefliyor..
Ürünlerinde kullandığı domuz jelatini yüzünden Müslüman ülkelerde istediği satış başarısını gösteremeyen Alman yumuşak şekerleme firması Haribo, tüm Müslüman ülkeleri Türkiye'ye bağlama kararı aldı. Türkiye'de 2001 yılından beri sığır jelatinli 'helal' üretim yaptıklarını belirten Haribo Türkiye CEO'su Holger Terstiege, "Daha önce Avrupa'dan domuz jelatinli ihracat yaparken artık tüm Müslüman ülkelere Türkiye'deki sığır jelatinli helal ürünleri göndereceğiz. Bu şekilde Müslümanların da evlerine gireceğiz" dedi.
Türkiye'de üretilen ürünlerin yüzde 70'inin ihraç edildiğini bunun yüzde 25'inin Müslüman ülkelere geri kalanın ise ABD'ye olduğunu söyleyen Terstiege, özellikle Almanya'da 3 milyon Müslüman Türk'ün yaşadığını ve bu nüfusun ürünlerde domuz jelatini kullanıldığı için Haribo satın almadığını dile getirdi.

'YÜZDE 200 BÜYÜRÜZ'
Yeni yapılanmayla Almanya'da 'Türklere helal olsun' sloganıyla tanıtım yaptıklarını ve paketlerine helal ibaresini koyduklarını ifade eden Terstiege, İran'a daha önce girmekte çok zorluk yaşadıklarını helal ürünlerle daha rahat bir pazarlama gerçekleştireceklerini belirtti. Türkiye operasyonuyla birlikte bir iki yıl içerisinde mevcut kapasiteyi de yüzde 50 artıracaklarını kaydeden Terstiege, "Müslüman ülkelerde 5 yılda yüzde 200 büyümeyi öngörüyoruz. Yıllık yüzde 30 - 50 arası devamlı bir büyüme yakalarız" dedi.
Krizin sektörlerini büyüttüğünü ifade eden Terstiege, "Kriz bize ilaç gibi geldi. Yürürken arkamızda itici bir rüzgar oluyor" dedi. Son iki yılda sektörün yüzde 20 büyüdüğünü dile getiren Terstiege, dünyada sert şekerden yumuşak şekere doğru bir kayış olduğunu bu açıdan bakıldığında sektörün ciddi bir potansiyel barındırdığını dile getirdi.

- 13 ülkede, 18 fabrikada üretim yapıyor
- 6 bin kişiyi istihdam ediyor
- Türkiye'de yıl sonuna kadar yüzde 50 büyüme hedefliyor
- Türkiye'deki pazar payı yüzde 30
- Franchise markası Çook Şeker 80 şubeye ulaştı