kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Berat Albayrak: 'Bardağın hep boş tarafı gösterildi ama yavaş yavaş toparlanırız'

01.05.2009
Çalık Holding CEO'su Albayrak, 3-5 ay boyunca Türkiye'de algıya yönelik hep olumsuz hava estirildiğini belirterek "Sonbahardan itibaren toparlanma başlar. Artık yavaş yavaş yükseliriz" dedi..
Çalık Holding Üst Yöneticisi (CEO) Berat Albayrak, Türk ekonomisinin sonbahar aylarından itibaren toparlanmaya başlayacağını belirterek "Artık yavaş yavaş yükselişe geçeceğiz" diye konuştu.
CNBC-E Business dergisinin sorularını yanıtlayan Berat Albayrak, ekonomi, özel yaşamı ve Çalık Holding'e ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Grubun Holding yapısını almasının üzerinden 13 yıl geçtiğini hatırlatan ve kendisinin de 11 yıldır Grup'ta görev yaptığını belirten Albayrak, Holding'e 21 yaşında katıldığını ve CEO oluncaya kadar birçok birimde aktif görev yaptığını anlattı.

HERKES DAHA POZITIF BAKMALI
Ekonomiye ilişkin olarak da krizin ilk işaretlerinin 2004'te ortaya çıktığını ancak Amerikan yönetiminin algılamadaki başarısı sayesinde bunu 2008'e kadar ötelemeyi başardığına işaret eden Albayrak, "Türkiye'de algıya yönelik çok olumsuz bir hava estirildi. Siyasi ve sosyal açıdan bardağın hep boş tarafı gösterildi. 3-5 ay boyunca olumsuz algıyı pompalamasaydık çok daha iyi durumda olabilirdik" değerlendirmesinde bulundu.
Türk ekonomisine yön veren isimlere bu dönemde büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Albayrak, "Herkesin daha pozitif bakması lazım.
Aynı gemide olduğumuzu unutmamalıyız" şeklinde konuştu. Liyakat ve ahlakın Çalık Grubu için en temel hareket noktaları olduğuna dikkat çeken Berat Albayrak, "Kişileri, bireysel tercihlerine göre değil işindeki liyakat esaslarına göre değerlendiririz. Bu konuda gerçekten iddialıyız" diye konuştu.

Çocuklarima anlatmak isteyecegim başari hikâyesi
YÖNETSEL olarak kariyer serüveninde kriz süreçlerinden önemli deneyimler elde ettiğini belirten Berat Albayrak bu tecrübe ile krizden önce attıkları iki önemli adımı çocuklarına anlatmak isteyeceği bir başarı hikâyesi olarak nitelendirdi. Krize çok doğru bir strateji ve zamanlama ile likit girdiklerini belirten Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca 2008'de çok başarılı hisse satışı gerçekleştirdik. Çalık Grubu olarak son iki yılda Türkiye'ye tek başımıza yaklaşık 1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım getirdik. Benim için bu ülke adına yapılabilecek daha güzel hizmet ve evlatlarıma anlatabileceğim daha güzel bir başarı hikâyesi olduğunu düşünmüyorum."

SABAH-atv'nin kredisini geri ödemeye başladık
ALBAYRAK,
SABAH-atv'nin 1.1 milyar dolara alınması sırasında kamu bankalarından kullanılan 750 milyon dolarlık krediyle ilgili tartışmalara da açıklık getirdi; "Halkbank ve Vakıfbank'tan kullanılan kredilere teminat olarak satın alınan şirketin tamamı ve daha başka birçok teminat gösterildi. Eksik teminat gösterilmesi söz konusu değil. Yani 750 milyon dolarlık kredinin arkasında 5 milyar dolarlık bir grup var." Ekim 2008'de kredinin ilk taksidini ödemeye başladıklarını aktaran Çalık CEO'su Albayrak, "Nisan ayındaki ikinci taksitimizi de gününden önce ödeyerek toplam 62 milyon doları vadesinden önce yatırmış olduk. Ödemeler konusunda bir sıkıntı yaşamamız söz konusu bile değil" diye konuştu.

Samsun-Ceyhan için devlet tek kuruş harcamayacak
ÇALIK Holding Üst Yöneticisi (CEO) Berat Albayrak, Çalık Enerji tarafından projelendirilen Samsun- Ceyhan Petro Boru Hattı hakkındaki soruyu da yanıtladı.
Projenin Çalık Grubu tarafından hazırlandığını hatırlatan Albayrak, "Projenin tüm onayı ve lisansını Çalık Grubu aldı. Devletin hiçbir riski yok, tek kuruş da harcaması olmayacak.
Projenin tüm riski yatırımcı olarak öncülüğünü yaptığımız konsorsiyum tarafından üstlenilmiş durumda" dedi. Projenin enerji politikaları açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Albayrak, "Samsun-Ceyhan Türkiye'nin enerji politikaları açısından büyük önem taşıyor. Nitekim hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hem de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından incelenmiş ve destek görüp onaylanmıştır" diye konuştu.

Şampiyon Anadolu'dan çıksın
İyi bir Trabzonspor taraftarı oldugunu söyleyen Berat Albayrak, şampiyonluk kupasının yeniden Anadolu'ya gitmesini arzu ettiğini söyledi. "Gönlümden geçen şampiyonun bu sene Anadolu'dan çıkması" diyen Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: "Trabzonspor olamazsa umarım Sivasspor atar şampiyonluk turunu. Bir Anadolu takımının şampiyon olmasının o bölgenin ekonomisine de olumlu etki edeceğini düşünüyorum."