kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Türkiye'nin ihracatı nisanda gücünün üçte birini kaybetti

BARIŞ ERGİN
01.05.2009
Nisan ayı ihracatı yüzde 33.75 gerileyerek 7.5 milyar dolara indi. En fazla ihracat gerçekleştiren sektör 1.2 milyar dolarla otomotiv oldu..
Türkiye'nin 2009 yılı nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 33.75 gerileyerek, 7 milyar 528 milyon dolar oldu. Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 239 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Sanayi sektöründe düşüş devam ederken, tarımhayvancılık ile yaş sebzemeyvede yüzde 12'lere varan oranlarda artış sağlandı. Tarım ve hayvancılık geçen ay 1 milyar 15 milyon dolarla toplam ihracat içinde yüzde 13.48 pay aldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Nisan ayı ihracat rakamlarını Antalya'da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı Sagon Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve İhracatı şirketinde düzenlenen toplantıda açıkladı. TİM verilerine göre, ilk dört aydaki ihracat rakamı 28 milyar 512 milyon doları, geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 3.37 düşüş ile 113 milyar 358 milyon doları geride bıraktı. Nisanda, geçen yılın aynı dönemine göre madencilik yüzde 42.24 ile en fazla düşüş gösterirken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 0.67 ile en az düşüş gösteren sektör oldu.

SULAR DURULMAYA BAŞLADI
Nisanda en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 239 milyon dolar ile otomotiv oldu. Otomotivi, 996 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Demir çelik ise 959 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Nisan ayında toplam ihracatın yüzde 84.27'sini gerçekleştiren sanayi grubunda ise ihracat 6.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sanayi sektöründeki 1 yıllık ihracat 97.1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. TİM Başkanı Büyükekşi, global ekonomide son aylarda yaşanan gelişmelere göz atıldığında, sisli havanın biraz olsun dağılmaya başladığının görüldüğünü belirterek, "Piyasalar kımıldamaya başladı. Elbette henüz her şey düzeldi demek için hala çok erken ancak en azından suların durulduğunu söylememiz gerekiyor" dedi. Büyükekşi, ihracatta yaşanan gerilemenin görüldüğü kadar büyük olmadığını, kriz dolayısıyla emtia ve navlun fiyatları gerilediği için firmaların bu düşüşü fiyatlarına yansıttığını ifade etti.