kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Geçen sene Türkiye’den ABD’ye 11 bin 500 öğrenci gitti. Türkiye, bu sayı ile Rusya’dan ABD’ye en çok öğrenci gönderen ikinci ülke oldu. Son dönemde kredi kartına taksitle yurtdışına gidenlerin sayısında artış var. Bunun yanı sıra bankalar da yurtdışı eğitim kredisi imkânları da sunuyor.

İşten çıkarılan 40 yaş üstü yurtdışına eğitime gidiyor

DİLEK TAŞ
01.05.2009
Krizde işten çıkarılanlar yurtdışına İngilizce öğrenmeye gidiyor. Bu yıl 40 yaş üstü profesyonellerden gelen talepte % 40 artış var..
Krizle beraber yurtdışı okul taleplerinde düşme olacağı düşünülürken tam tersine taleplerde ilginç bir artış yaşanıyor. Üstelik artık yurtdışında dil okulu, sertifika porgramı ya da MBA yapmak için başvuranlar sadece yeni mezunlar da değil. İşten çıkarılan ve tazminatını alanlar arasında bu dönemde kolay iş bulamayacağını düşünen orta düzey yöneticilerden gelen talepler yüzde 40'a avran oran arttı. Akare Uluslararası Eğitim Fuarcılık Genel Koordinatörü Sedat Eren, geçen yıllarda yeni mezunlardan talep gelirken bu sene orta kademeli yöneticilerden işten çıkarılanların "bu dönemde kolay iş bulamam" düşüncesiyle kendilerine başvurduklarını söyledi.

İŞİNİ ORTAĞINA DEVREDEN VAR
Eren, "Yurtdışına gitmek isteyenler arasında 'tazminatımı alıp MBA yapacağım ya da arabamı satıp yurtdışına gideceğim' diyenler var" dedi. İdealist Eğitim Danışmanlığı sahibi Onur Yaldızkaya ise öğrenci profilinde değişiklikler olduğunu söyleyerek son dönemde işten çıkarılanların yanı sıra kendi işini tasfiye eden ya da ortağına devredip yurtdışına dil öğrenmek için gelenlerin sayısında da artış olduğunu kaydetti. Yaldızkaya, orta düzey yaş grubundan gelen talebin daha çok dil okulları ile sertifika programlarını tercih ettiğini belirtti. Yaldızkaya ayrıca talebin sadece Türkiye'deki Türklerden gelmediğini de vurgulayaeak Rusya gibi ülkelerdeki çalışan ve kriz nedeneiyle işinden olan Türk mühendis ya da mimarlardan da bu dönemde talebin arttığını kaydetti.

TALEP FİNANS SEKTÖRÜNDEN
Alternatif Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'ndan Cengiz Aslantatar ise "Orta düzey yöneticilerden gelen dil okulu taleplerinde yüzde 25 oranında bir artış yaşadıklarını kaydederek en fazla talep finanas sektöründen. Özellikle de orta düzey yönetici seviyesinde olup işini kaybedenler başvuruyor" diye konuştu. Akare'ye gelen talepler arasında 16 yıl İtalyan bir firmada üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra işten çıkarılıp "Şimdiye kadar İngilizceye ihtiyaç duymamıştım. Ancak artık İngilizce olmadan iş bulamam" diyerek yurtdışına gitmek isteyenler de var. Geçen sene Türkiye'den 11 bin 500 kişinin ABD'ye eğitim için gitti. Bu rakamla Türkiye, Rusya'dan sonra ABD'ye en çok öğrenci gönderen ikinci ülke oldu.