kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bankalar tablolarını işadamları Rolex saatlerini rehin bırakıyor

İRFAN DONAT
01.05.2009
Bankalar vergi borçlarını ödeyebilmek, kredi alamayan işadamları nakit bulabilmek, işini kaybedenler geçinebilmek için değerli eşyalarını rehin dükkânlarına bırakıyor..
Rehin mağazaları en parlak dönemlerinden birini yaşıyor. Başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında paraya sıkışanların son umudu olan rehin mağazalarının vitrinleri değerli eşyalar ile dolup taşıyor. Bankalar vergi borçlarını ödeyebilmek, işini kaybedenler geçinebilmek için değerli varlıklarını bir süreliğine bazen de tamamıyla gözden çıkarıyor.
Borcunu geri ödeyemeyenlerin bıraktığı Rolex, Breitling, Patek Phillippe ve Cartier marka saatler ile Tiffany ve Jaeger gibi ünlü tasarımcıların ürünleri mağazalarda yeni sahiplerini bekliyor.

'ACİL SERVİS GİBİYİZ'
Verdikleri borçlar için kendilerini 'bir hastanenin acil servisi gibi' diye tanımlayan Parisli Bernard Candiard, müşteri sayısının yüzde 30 arttığını belirtti.
Candiard, bazı bankaların vergi borçlarını ödemek için değerli tabloları rehin bıraktıklarını ifade etti. Ekonomik krizi fırsat bilerek Londra'nın finans merkezinde ilk rehin dükkanını açan Nikolas Michael da finans sektöründe çalışanların pahalı saat ve pırlantalarını rehin bıraktığını anlattı.

NAKİT SIKINTISINA ÇARE
Krizin etkisini sürdürdüğü Çin'de de rehin mağazaları bankaların yerine işadamlarına borç veriyor. Çelik fabrikası sahibi Çinli işadamı Roger Zhang, ödemelerdeki sıkıntıyı rehin dükkanından aldığı nakitle çözdüğünü söyledi.
Çok sayıda işadamının benzer yollara başvurduğunu kaydeden rehine mağazası Şangay Oriental'in sahibi Huang Jing, "Bankalar kredi verme konusunda isteksiz, biz bu eksikliği gideriyoruz" diye konuştu.