kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eski bakana intikam saldırısı

30.04.2009
Mahkûmların F tipi cezaevlerini engellemek için 2000 yılında yaptığı açlık grevlerini sona erdirmek amacıyla "Hayata Dönüş" operasyonları başlatan dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bombalı suikast girişiminden büyük şans eseri kurtuldu. Üzerinde bir kiloya yakın bomba bulunan DHKP-C'li eylemci, iki kez denemesine karşın düzeneği harekete geçiremeyince silaha sarıldı. Ancak Türk'ün korumaları tarafından etkisiz hale getirildi. Eylemciye gözcülük yapan bir kişi de kaçmak isterken otobüs terminalinde yakalandı.
Hikmet Sami Türk, dün saat 10.45 sıralarında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine anayasa hukuku dersi vermeye giderken arkasından öğrenci görünümlü 23 yaşındaki saldırgan Didem Akman yaklaşarak bir şey sormak istediğini söyledi. Türk, "Şimdi derse giriyorum sonra konuşuruz" dedi. Türk, birkaç adım atıp sınıftan içeri gireceği sırada bir - iki metre gerisinde patlama sesi duyuldu. Türk'ün korumaları saldırganı etkisiz hale getirmeye çalışırken ikinci patlama sesi geldi.
DHKP-C'li olduğu belirlenen Akman'ın üzerindeki patlayıcıyı devreye sokmak için iki fünyenin pimini çekmesine rağmen sistemin devreye girmediği anlışıldı. Saldırgan bunun üzerine Magnum marka 9 mm çapındaki silahını çekerek Türk'e doğru yöneltti. Korumalar ise eline vurarak silahı düşürdü. Saldırganın üzerinde yaklaşık bir kilo plastik A-4 patlayıcının sarılı olduğu ortaya çıktı. Kendi eyleminde koltuk altından yaralanan kız hastaneye kaldırıldı.
Eylem sırasında bir kişinin de gözcülük yaptığı bilgisi üzerine Bilkent'i şehir merkezine bağlayan Eskişehir yolunda önlemler alındı ve otobüs terminalinde 26 yaşındaki Serkan Onur Yılmaz yakalandı. Yılmaz, Ankara Terörle Mücadele'de sorgulandıktan sonra İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.
SABAH'a ulaşan bilgilere göre, saldırgan Akman birkaç gün önce Bulgaristan'dan giriş yaptı. 2002 yılında Kartal Cezaevi'ni ziyaretinde gazeteci kimlikli ve Bulgaristan'dan gelen bir kişinin Türk'e yönelik suikast girişimi de önlenmişti. Akman'ın dün üniversiteye kütüphaneye diyerek sahte kimlikle girdiği belirlendi. Akman'ın Yunanistan'da saldırı eğitimi aldığı öğrenildi.

"SAKİN OLUN, POLİS ÇAĞIRIN" Saldırı anında sınıfta bulunan Buket isimli öğrenci; "Sınıfta 5 kişiydik, oturuyorduk. Hocamız tam kapıdan içeri adımını atacağı sırada bir patlama sesi duyuldu. Havaya bazı siyah parçaların uçuştuğunu gördüm. Uzun siyah saçlı, silahlı çantalı kız yerde yatıyordu. Bel kısmında sarı poşetler vardı. Erafa gri renkli bir toz yayılmıştı. Hocamız oldukça sakindi, bize 'çocuklar sakin olun' dedi, polis çağrılmasını istedi. Sonra bizi dışarı çıkardılar" diyerek anlattı.

KORUMALARI UYARILMIŞ
İstihbarat birimlerinin Hikmet Sami Türk'ün korumalarını dikkatli olmaları için uyardığı bildirildi. Emniyet'in istihbaratına göre, yasadışı DHKP-C örgütü, Türk ile birlikte eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'yu da hedef seçti. Suikast için seçilen iki canlı bomba eylem için Ankara'ya gönderildi. Türk'ün yanı sıra Aksu'nun korumaları da örgütün olası eylemine karşı alarma geçirildiği anlaşıldı.

DAVALAR ZAMANAŞIMINA UĞRADI
19 Aralık 2000'deki Hayata Dönüş operasyonunda 30 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirmiş, 2 jandarma eri şehit olmuştu. Olaylardan sonra başlayan ölüm oruçlarında yaklaşık 90 tutuklu ve hükümlü ölmüş, bazıları da sürekli rahatsızlıkları nedeniyle Cumhurbaşkanlığının affından yararlanmıştı. Olaydan sonra güvenlik güçleri ve tutuklu - hükümlüler hakkında farklı mahkemelerde çok sayıda davalar açılmıştı. Tutuklu ve hükümlüler hakkındaki davalardan biri önceki günlerde Eyüp 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde zamanaşımına uğramıştı.

Ersan ATAR - Kadir ERCAN - Nergis DEMİRKAYA Göksel ÇAĞLAV - Mehmet ACAR