kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Meksika'da ölü sayısı 152'ye yükseldi

Giriş Saati : 28.04.2009 08:37
Güncelleme : 28.04.2009 20:01
Yeni Haber
Meksika'da dört günde 152 kişinin ölümüne neden olan ve 2 bin kişiye bulaşan domuz gribi dün Avrupa'ya sıçradı. Dünya karantinada İnsandan insana da bulaşan domuz gribi vakası Türkiye'ye gelmedi. Ancak yetkililer acil eylem planı ile her türlü hazırlığın yapıldığını söylüyor.. ..
Meksika'da domuz gribinden öldüğü sanılan kişi sayısı 152 oldu.

Ölenlerin sadece 20'sinin domuz gribinden hayatını kaybettiği kesinleşti, diğer ölümlerde domuz gribinin etkisinin olup olmadığı araştırılıyor.Şu ana kadar Meksika dışında domuz gribinden hayatını kaybeden olmadı. Ancak ABD'de 51, Kanada'da 6, İspanya ve İskoçya'da 3 vaka tespit edildi.Norveç ve Güney Kore'de de şüpheli kişilere test yapılıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ), domuz gribiyle ilgili alarm seviyesini, salgın riskinin yüksekliğinin göstergesi olan 4'e çıkarmıştı.

Domuz gribi salgınından etkilenen ülkelerle ilgili son durum şöyle:



"DÜNYADA HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL''

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Meksika'da can alan domuz gribine karşı dünyada hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütünün iki numaralı ismi Keiji Fukuda, ''insanların çok hızlı biçimde dünyanın her yerine seyahat ettiği bir çağda virüsün yayılamayacağı hiçbir bölge yok'' açıklamasında bulundu.

ALARM DÜZEYİNİ 4. EVREYE ÇIKARDI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 3. evreden 4. evreye çıkardı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde saatlerce süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak alarm düzeyini 3'ten 4'e yükseltme kararının alındığını söyledi.

Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınamayabileceğini bildirdi.

WHO ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, henüz yolculuk kısıtlamalarının gerekli olmadığını açıkladı.

Örgütün alarm düzeyini 4. evreye çıkarması, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geliyor.

WHO, Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da domuz gribi vakaları görüldüğünü doğrulamıştı.

ALMANYA'DA 2 KİŞİNİN DAHA HASTALIĞA YAKALANDIĞINDAN ŞÜPHE EDİLİYOR

Almanya'nın Bavyera eyaletinde 2 kişinin daha domuz gribine yakalandığından şüphe ediliyor.

Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Markus Söder, söz konusu kişilerin durumuyla ilgili olarak Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü tarafından ayrıntılı inceleme yapıldığını belirterek, "Durumu ciddiye almalıyız. Endişelenmemiz için neden var. Bu tümüyle yeni bir virüs" dedi.

Eyalette 3 kişinin durumundan daha endişe etiklerini, ancak bu kişilerin domuz gribi virüsü taşımadığının tespit edildiğini ifade eden Söder, domuz gribine yakalandığından şüphe edilen 2 kişinin ise farklı yerlerde karantina altında tedavi görmekte olduğunu kaydetti.

Almanya'da Bielefeld kentinde de 3 hastanın domuz gribine yakalanmış olmasından şüphe ediliyor.

"DOMUZ GRİBİ TÜM ÜLKEYE YAYILABİLİR"

Kanada Federal Sağlık Bakanı Leona Aglukkaq, Kanada genelinde halen 6 olan domuz gribi vakasının, yakın gelecekte artmasından endişe ettiklerini, "salgın tüm ülkeye yayılabileceğini" söyledi.

Başkent Ottawa'da bir basın toplantısı düzenleyen Aglukkaq, domuz gribi saptanan Nova Scotia'daki 4 ve British Colombia'daki 2 kişinin durumunun kontrol altında olduğunu açıkladı. Aglukkaq, "Ontario, Saskatchewan, Prince Edward İsland ve Quebec eyaletlerinde domuz gribi belirtilerinden şüphelendiğimiz bazı vakalar var.Bunlar henüz tetkik aşamasında. Ülke genelinde, devletin ilgili tüm ekipleri teknolojinin bize sağladığı tüm imkanlarla salgına karşı alarm halinde çalışıyor.Bunun dışında, Kanadalılardan zorunlu olmadıkça Meksika başta olmak üzere salgının görüldüğü ülkelere seyahat etmemelerini istiyorum" dedi.

ONTARİO'DA 12 ŞÜPHELİ VAKA

Öte yandan, Ontario Eyalet Başbakan Yardımcısı George Smitherman dün yaptığı açıklamada, ülke nüfusunun yarıya yakınının yaşadığı Ontario eyaletinde 12 şüpheli vakanın araştırma halinde olduğunu açıklandı. Ontario Halk Sağlığı Laboratuvarları Müdürü Dr. Donald Low, şüpheli vakalara ilişkin kesin sonuçlar için 48 saate ihtiyaçları olduğunu belirtti ve "sanırım bir salgınla karşı karşıyayız" dedi.

Kanada Federal Sağlık Bakanlığı yetkilileri, durumlarından şüphelenilen Prince Edward İsland ve Saskatchewan eyaletlerinde 8;er ve Quebec;te de 1 kişiden alınan kan örneklerinin incelendiğini, bu vakaların pozitif çıkması halinde Kanada genelindeki domuz gribi vakasının 35;e yükseleceğini kaydediyor.

27 ÖĞRENCİ KARANTİNAYA ALINDI

Kanada'da, kesinleşen 6 domuz gribi vakasından 4'ünün görüldüğü Nova Scotia eyaletinde 27 öğrenci hastalık şüphesiyle yurtta karantinaya alındı.

Windsor kentinde King's Edgehill okulunun müdürü Joe Seagram, 27 öğrencilerinin domuz gribi şüphesiyle okulun yurdundaki odalarında karantinaya alındığını, test sonuçları çıkana kadar derslere katılmayacaklarını söyledi.

Öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını gidermeye gayret ettiklerini belirten Seagram, iki okul çalışanının da evlerinde gözlem altında tutulduğunu kaydetti.

Müdür, okulda derslerin ise normal sürdüğünü bildirdi.

MEKSİKALI TARIM İŞÇİLERİNE YASAK YOK

Bu arada Kanada Federal Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanı Jason Kenny, her yıl ilkbahar ile birlikte Quebec ve Manitoba eyaletlerindeki çiftliklere çalışmaya gelen 15 bin civarındaki Meksikalı mevsimlik işçilerle ilgili bir açıklama yaptı. Kenny, "Kanada;ya çalışmaya gelecek olan Meksikalı tarım işçileri, en az 2 doktorun muayenesinden geçtiklerini ve turp gibi sapasağlam olduklarını belgelemek zorundalar" dedi. Quebec ve Manitoba eyaletlerindeki çiftlik sahipleri her yıl, Kanadalı işçilere oranla daha az ücrete razı olan 15 bin civarında Meksikalıya iş veriyor. Ülkedeki bazı kesimlerse, domuz gribi salgını nedeniyle bu yıl Meksika;da işçi getirilmesine karşı çıkıyor.

GÜNEY KORE'DE İLK ŞÜPHELİ VAKA RAPOR EDİLDİ

Güney Kore'de ilk şüpheli domuz gribi vakası rapor edildi.

Adının gizli tutulmasını istemeyen bir yetkili, resmi Yonhap ajansına açıklamada, kısa bir süre Meksika'dan dönen bir Güney Kore vatandaşının domuz gribine yakalandığından şüphelenildiğini kaydetti.

Güney Koreli yetkililer, dün, ülkede 5 milyon kişiyi tedavi etmeye yetecek kadar ilaç stoku bulunduğunu açıklamıştı.

AVUSTRALYA VE KOLOMBİYA'DA ŞÜPHELİ VAKALAR

Bu arada, Avustralya'dan da şüpheli vaka haberleri geldi.

Avustralya Sağlık Bakanı Nicola Roxon, ülke genelinde 17 vaka rapor edildiğini ve bunların ülkenin çeşitli bölgelerinde dağılım gösterdiğini açıkladı.Vakaların incelendiğini belirten Roxon, önümüzdeki günlerde tahlil sonuçlarının açıklanacağını sözlerine ekledi.

Kolombiya'dan da 12 şüpheli vaka bildirildi.

Kolombiya hükümeti, 12 şüpheli vakanın bildirilmesinin ardından, virüsle etkin mücadele edilebilmesi amacıyla ''ulusal felaket durumuna'' geçildiğini duyurdu.

YENİ ZELANDA'DA KESİNLEŞMİŞ 11 VAKA GÖRÜLDÜ

Yeni Zelanda'da kesinleşmiş 11 domuz gribi vakası görüldüğü açıklandı.

Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Tony Ryall, ülkedeki 11 kişide domuz gribi görüldüğünü, şüpheli vaka sayısının da 43 olduğunu kaydetti.

Domuz gribi görülen kişilerin, Meksika'ya geziye gidip dönen bir okulun öğrenci ve öğretmenleri olduğu belirtildi. Şüpheli vakalardan 8'inin de domuz gribi olma olasılığının yüksek olduğu kaydedildi.

Bu rakamlarla dünya genelinde kesinleşen domuz gribi vakası 89 oldu.

Domuz gribinden Meksika'da 20 kişi hayatını kaybetti.

TAYLAND'DA BİR HASTADA DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ GÖRÜLDÜ

Tayland'da domuz gribi belirtileri görülen bir hasta müşahede altına alındı.

42 yaşındaki Tayland asıllı kadın hastanın Meksika'dan yeni geldiği ve domuz gribi belirtileri gösterdiği için ülkenin en ileri devlet sağlık kurumlarından Bangkok Chulalongkorn Hastanesi'ne kaldırıldığı açıklandı. Hastanın domuz gribine yakalanıp yakalanmadığı yapılacak tahlillerin sonuçlarına göre netlik kazanacak.

Sadece Meksika'da domuz gribinden ölenlerin sayısı 152'ye yükseldi.

JAPONYA MEKSİKALILARA VİZE ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRDI

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Meksika'da domuz gribine bağlı ölümlerin ardından bu ülke vatandaşlarına vize şartlarını ağırlaştırdı.

Bakanlık açıklamasında, vize şartlarının ağırlaştırılması kararının hastalığa karşı bir önlem olarak alındığı kaydedildi.

Öte yandan Bakanlık, kendi vatandaşlarına da Meksika seyahati konusunda uyarıda bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün alarm seviyesini yükseltmesinin ardından Sağlık Bakanı Yoichi Masuzoe, Japon vatandaşlarını Meksika'ya ve hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatlerinden vazgeçmeye çağırdı.

Bakan Masuzoe, kişisel önlemlerin de önemine işaret ettiği açıklamasında, ellerin yıkanmasını, gargara yapılmasını ve kalabalık ortamlardan kaçınılmasını tavsiye etti.

Japonya'da şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlanmadı.

RUSYA VİROLOJİ ENSTİTÜSÜ: "SALGIN RİSKİ ÇOK YÜKSEK"

Domuz gribinin salgın haline gelmesi riskinin çok yüksek olduğu bildirildi.

Rusya'daki viroloji enstitüsünün başkanı Dmitri Lvov, salgın riskinin çok yüksek olduğunu, gelişiminin saatler, günler alabileceğini ve bu sürenin bir haftayı geçmeyeceğini belirtti.
Durumun haftaya belirginleşeceğini söyleyen Lvov, "Her şey virüsten yeni etkilenen ülkelerin virüsün gelişimini durdurup durduramamasına bağlı" dedi.

Ruslara her yerde maske kullanmaları ve önlem olarak bile olsa tamiflu gibi antivirüs ilaçları almaları önerisinde bulunan Lvov, büyük kalabalıklara karışılmaması gerektiğini de vurguladı.

Lvov, domuz gribi aşısının 6 aydan önce bulunamayacağını da belirtti.

Rusya'da domuz gribine rastlanmadı ancak ülkede geniş güvenlik önemleri alındı.

AVUSTURYA'DA İLK ŞÜPHELİ VAKA

Bu arada Avusturya'da ilk kez şüpheli bir vakaya rastlandı.

ORF televizyonu, Meksika'dan gelen 28 yaşındaki kadının domuz gribi belirtileri gösterdiğini duyurdu.

Kadının Steyr kentindeki hastanede karantinaya alındığı belirtildi.

"ALARM DÜZEYİ 5'E ÇIKARILABİLİR"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD'de şüpheli domuz gribi vakalarının kesinleşmesi halinde alarm düzeyinin 4'ten 5'e çıkarılmasının gerekebileceğini bildirdi.

DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, düzenlediği basın toplantısında, New York'taki vakalara atıfta bulunarak, şüpheli vakaların kesinleşmesi halinde bunun domuz gribinin Meksika dışında da yayıldığı anlamına geleceğini ve alarm düzeyinin 5'e çıkarılabileceğini belirtti.

Amerikalı yetkililer, ABD'de 45 şüpheli vakanın bulunduğunu açıklamış, dün New York'ta 28 kişinin hastalık belirtilerinin domuz gribinden kaynaklandığı anlaşılmıştı. Yetkililer 17 vakanın şüpheli olduğunu bildirmişti.

DSÖ dün alarm düzeyini 3'ten 4'e çıkarmıştı. DSÖ'nün alarm düzeyini 4'üncü evreye çıkarmasının, hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği anlamına geldiği belirtiliyor.