kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Paşa'nın açılımı: Şemdinli'yi yakın

SABAH
28.04.2009
Korgeneral Selahattin Uğurlu'ya ait olduğu iddia edilen ses, "Sordular, Eruh ve Şemdinli'yi yakalım dedim" ifadesini kullanıyor..
Harp Akademisi Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu'ya ait olduğu iddia edilen ses kaydı, dün video paylaşım sitesine düştü. Kayıtta, "Eruh ve Şemdinli'yi yakalım dedim" ile "Üs ve karakolların basılması tamamen rütbeli hatası" gibi ifadeler yer alıyor. İnternette yer alan kayıtta, terörle mücadele yolları eleştirilip, çözümün "şiddet" olduğu savunuluyor. Kayıttaki ses, Şemdinli'de 15 Ağustos 1984'teki Eruh baskınından 1 gün sonra bir orgeneral, bir korgeneral ve bir tuğgeneral ile binbaşıyken sekreter olarak bir araya geldiğini, baskınla ilgili 400-500 sayfalık bir doküman hazırladıklarını belirterek, "Doküman abuk subuk bir şey. Bana göre ne mantık var, ne bilmem ne var" diyor. Sabah orgeneralin "terör uzmanısın, ne yapalım" diye sorduğunu aktaran kişi, "Eruh ve Şemdinli'yi yakalım dedim" iddiasında bulunuyor. Odadan kovulduğunu anlatan ses, tuğgeneral olduğunda kendisine "sen haklıydın" dendiğini iddia ederek, "Peki, ben haklıysam niye beni kovaladınız? O gün biz o işi yapsaydık, bu tür olayların başına hiçbir şey gelmezdi. Bakın elimde, komutanınıza da okuttum, elimde 1925'in çok gizli derecede yazılmış, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın yazdırmış olduğu özel rapor var. Diyor ki önce tespit edeceksin. Ali, Veli, Hasan, Hüseyin. Önce ekinini yakacaksın. Zorbalık yapıyor, hayvanını telef edeceksin. Uslanmadı evini başına yıkacaksın. Uslanmadı öbür dünyaya göç ettireceksin. Kalanını da buradan def edeceksin" şeklinde konuşuyor.

"AKTÜTÜN'DE HATA SUBAYLARIN"
Videoda terör saldırılarına, yüz misliyle karşılık verilmesi gerektiği yer alıyor. "Teröre zamanında şiddetle müdahale etmezsen terör azgınlaşır" görüşünün dile getirildiği kayıtta üs ve karakolların basılmasıyla ilgili konular da gündeme geliyor. Kayıttaki ses, "Üs ve karakolların basılması tamamen rütbeli hatası. Yaptığım incelemede, sonuçta hep subay, astsubayın hatası karşıma çıktı. İşte vahim olaylardan Dağlıca'da yaşananlar, Aktütün'de yaşananlar, benim dönemimde Gemitepe'de yaşananlar, Geçitli'de yaşananlar hepsi vahim olaylar" diyor. Konuşmada şu ifadeler yer alıyor: "Birisi bir şey söylüyor bizim komutanlardan, defalarca söylememize rağmen. Açık bir tanesini söyleyin II. Başkan şu andaki II. Başkan, 'Bizi izleyin' ne yapacağız. Geçen sene Dağlıca'daydı. Biz de şunu yapacağız. İzledik. Gabar Dağı'nda 13 şehit verdiler. Ağzından çıkacak lafla terör örgütü mücadele ederken, ağzından çıkacak lafları çok iyi hesaplaması lazım."