kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kâbus kapıda

28.04.2009
Meksika'da dört günde 149 kişinin ölümüne neden olan ve 2 bin kişiye bulaşan domuz gribi dün Avrupa'ya sıçradı. Dünya karantinada İnsandan insana da bulaşan domuz gribi vakası Türkiye'ye gelmedi. Ancak yetkililer acil eylem planı ile her türlü hazırlığın yapıldığını söylüyor..
Çin'den 2002'de dünyanın 37 ülkesine yayılan SARS virüsü bir yıl içinde 10 bine yakın insana bulaşarak 775 kişinin ölümüne neden olmuştu. Ardından yine Çin'de ilk kez ortaya çıkan ve tavuklardan bulaşan kuş gribi vakası 2007'de büyük bir paniğe yol açmış ve 276 insanın dünyanın 12 ülkesinde ölümüne yol açmıştı. Dünya bu kez Latin Amerika ülkesi Meksika'da ortaya çıkan ve domuzdan insana ve daha da tehlikelisi sonrasında insandan insana bulaşabilen bir başka virüs salgınının pençesinde. Domuz gribi 4 günde Meksika'da 149 kişinin ölümüne yol açtı.

ÖPÜŞMEK YASAKLANDI
Ülkenin başkenti Mexico City kelimenin tam anlamıyla karantina altında. 10 milyon nüfuslu kentte virüs salgınından korkan vatandaşların ağzında maskeler görmek günlük hayatın "alışılmışı" haline geldi. Katolik nüfusun çok olduğu ülkede pazar günleri kiliselere akın edenler geçtiğimiz hafta sonu dini mekânların virüs nedeniyle kapatılması kararı ile evlerinde kaldı. Hafta sonu öncesi marketlerden stoklarını alan Meksikalılar virüs endişesiyle evlerine kapanarak sokakları ölüm sessizliğine terk etti. Kentteki tüm müzeler kapatıldı. Konser, yarış gibi etkinlikler iptal edildi. Kütüphane, opera binaları kapatıldı. Sevgililere sokakta öpüşmeye bile yasak getirildi. Virüs salgının pençesindeki Meksika'nın metropol başkentinde gece hayatı da durdu.

BAR GİRİŞİNE DOKTOR
Eğlence mekânlarının yüzde 70'i belediyelerin talimatıyla 10 gün süreyle kapatıldı. Açık olanların önüne ise korumaların yanına müşterileri sağlık kontrolünden geçirmek üzere görevlendirilen sağlık görevlileri konuldu. Dün İspanya, İskoçya, İtalya, Fransa ve İngiltere'den gelen haberlerle Avrupa'ya da yayıldığı öğrenilen virüsü engellemek için Rusya ABD ve Meksika'dan gelen uçaktaki yolcuları sağlık kontrolünden geçirme kararı aldı. İngiltere'de 2, Macaristan'da 6 şüpheli vaka görülürken, New York'ta 20 vaka daha görüldü. Öte yandan, Çin de alarma geçti. Başkent Pekin'deki Hastalık Kontrol ve Önizleme Merkezi Müdürü Deng Ming, şehirdeki 125 sağlık ünitesinin ateşli vakaları izleyeceğini söyledi. BM Genel Sekreteri "Küresel dayanışma göstermeliyiz" derken BM Gıda ve Tarım Örgütü 1'inci derece alarm ilan etti.