kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz nedeniyle Lenin eski elbiselerini giymeye devam edecek

CİHAN
Giriş Saati : 21.04.2009 12:35
Güncelleme : 21.04.2009 17:27
Yeni Haber
Küresel ekonomik krizi Rusya'da oligarklardan yöneticilere, küçük işçilerden emeklilere kadar toplumun her kesimi derinden etkilemeye başladı. ..
Kriz Kızıl Meydan'da mozolesinde mumyalanmış vaziyette cam fonusun içinde yatan Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'i de vurdu. 22 Nisan'da 139. doğum günü kutlanacak Lenin'e ekonomik kriz nedeni ile yeni elbiseler giydirilemedi.

Ria Novosti haber ajansına göre iki aylık çalışmaların ardından bugünden itibaren mozole yeniden halkın ziyaretine açıldı. Lenin'in cesedi özel işlemlerden geçirildikten sonra eski elbiseleri giydirilerek yeniden mozaleye yerleştirildi. Çalışmalardan sorumlu araştırma merkezi başkan yardımcısı Yuri Denisov-Nikolski yaptığı açıklamada, "Lenin bir yüzyıl daha mozolede kalmaya devam edebilir. Özel bir teknoloji uygulandı." dedi.

Devletin 1992 yılından bu yana mozolenin korunması ile ilgili herhangi bir yardım yapmadığını kaydeden uzman, "Her şey Lenin Mozolesi Vakfı'na yapılan bağışlarla gerçekleştiriliyor. Kriz bağışları etkiledi. Ekonomik kriz döneminde Lenin'in elbiselerini nasıl değiştirebilirdik?" dedi. Lenin'i giydiği elbiseler İsviçre'de çok pahalı materyallerden üretiliyor. Üç yılda bir değiştirilen elbiselerin bu yıl da değiştirilmesi gerekiyordu.

Lenin'in Kızıl Meydan'da bulunan mozolesi 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sürekli tartışma konusu. Kilise ve bir çok kuruluş Lenin'in cesedinin gömülmesini isterken, Komünist Parti yetkilileri şiddetle karşı çıkıyor. Bolşevik devrimin lideri olan Lenin'in heykellerine yönelik saldırılar da gerçekleşiyor. Son olarak St. Petersburg şehrinde 10 metre yüksekliğindeki bronz heykele bombalı saldırı gerçekleştirilmişti.