kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pulitzer ödülleri sahiplerini buldu

CİHAN
Giriş Saati : 21.04.2009 09:34
Güncelleme : 21.04.2009 17:27
Yeni Haber
Bu yıl 93.sü düzenlenen ve 'Gazeteciliğin Oscarları' olarak anılan Pulitzer ödüllerini New York Times (NY Times) topladı. ..
Beş dalda ödül kazanan NY Times'ın başarısı New York'taki ünlü Columbia Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. NY Times dışında bu yıl iki ödül kazanan St. Petersburg Times'da dikkatleri üzerine çeken bir başka gazete oldu.

Columbia Üniversitesi tarafından 1917 yılından bu zamana kadar düzenlenen Pulitzer'i en çok kazanan NY Times gazetesi oldu. 93 yıllık ödülün tarihinde 101 defa farklı kategorilerde bu prestijli ödülü alan gazete, 2002 yılında da bu ödülü 7 dalda kazanarak bir rekora imza atmıştı. Bu ödülü NY Times kadar kazanan ikinci bir gazete yok. Dünya çapında Amerikan'ın en iyi gazetelerinden biri olarak isim yapan NY Times, özellikle bu yıl içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle de gündeme gelmişti. Pulitzer ödülünü beş ve daha fazla dalda kazanan yalnızca iki gazete oldu. Bunlardan birisi NY Times diğeri ise geçen yıl 6 dalda Pulitzer'i alan Washington Post gazetesi olmuştu.

Basın toplantısı ile Pulitzer'in bu yılki sahipleri açıklanırken, NY Times, başkanlık seçim kampanyası, antikadan modern sanata eleştiri yazısı, New York eski Valisi Eliot Spitzer'in seks skandalı, emekli generallerin Pentagon ile ilişkisi ve Amerika'nın Asya'daki savaşı başlıklı haberlerle ödülü topladı.

İNŞAAT İŞÇİLERİ, MUHABİRİ YILIN GAZETECİSİ YAPTI

Pulitzer'in en önemli ödülü olarak nitelendirilen "Kamusal Hizmet" dalında The Las Vegas Sun gazetesi, şehrin en büyük binasının inşaatında çalışan ve birçok işçinin kaza ile ölmesini konu edindiği Alexandra Berzon imzalı haberle kazandı.

"Flaş Haber" dalında NY Times gazetesi New York eski Valisi Eliot Spitzer'in seks skandalını ortaya çıkarmasıyla elde etti. "Araştırma Haber" dalında yine NY Times gazetesinin deneyimli muhabiri David Barstow, Pentagon ile emekli generallerin işbirliğini kaleme aldığı haberi ile kazandı. Brsatow, bu ödülü ikinci defa kazanmış oldu.

"Uluslararası Haber" kategorisi ödülünü de NY Times, Afganistan ve Pakistan'da devam eden savaş ile politik mücadeleyi en iyi şekilde okurlarına duyurması nedeniyle kazandı. "Ulusal Haber" dalında ödülü kazanan St. Petersbug gazetesi, geçen yıl başkanlık seçimleri sırasında okurlarına verdiği "PolitiFact" adlı internet sitesi hizmetiyle elde etti. "Baş Köşe Yazarlığı" dalında bu yıl ödülü The Post-Star gazetesinin başyazarı Glens Falls elde etti.

Pulitzer'in "Yerel Habercilik" dalında ödülünü kazanan The Detroit Free Press gazetesinden Jim Schaefer ile M.L. Elrick adlı muhabirleri oldu. Bu iki muhabir, Detroit eski Belediye Başkanı Kwame Kilpatrick'in yolsuzluğunu ortaya çıkarmakla Pulitzer"e layık görüldü. Aynı dalda bu ödülü almaya hak kazanan bir başka gazete de Arizona'da yayınlanan The East Valley Tribune oldu. Bu gazetenin Ryan Gabrielson ve Paul Giblin'in ortak çalışması olan ve yerel polis şerifinin göçmenlere karşı uyguladığı şiddeti konu edinen haber nedeniyle ödül verildi.

Pulitzer'i kazananlar arasında bir başka ünlü gazete de Los Angeles Times oldu. Orman yangıları ile ilgili haberleri nedeniyle bu gazetenin iki muhabirine "Açıklayıcı Haber" dalında Pulitzer takdim edildi. Geçen yılın bu ödülü süpürüp götüren gazetesi Washington Post ise "Yorum" kategorisinde yazarı Eugene Robinson sayesinde bir tane kazanabildi. "Karikatür" dalında Pulitzer'in sahibi ise The San Diego Union-Tribune gazetesinden Steve Bren oldu.
Pulitzer ödülünü kazanan kişiler dünya çapında bir imaj elde etmekle kalmıyor aynı zaman da 10 bin dolarlık çekinde sahibi oluyor.

PULİTZER'İ KENDİSİNE KAZANDIRAN KARE FOTO MUHABİRİNİN DE SONUNU HAZIRLAMIŞTI

"Flaş Haber Fotoğrafçılığı" dalında bu sene ödüle layık görülen kişi The Miami Herald gazetesinin foto muhabiri Patrick Farrell oldu. Haiti'deki fırtınayı karelere aktaran Farrell, bu çalışmasıyla Pulitzer'e layık görüldü. "İnceleme Fotoğrafçılık" dalında ödülü ise NY Times gazetesinin foto muhabiri Damon Winter, geçen yıl Barack Obama'nın seçim kampanyasından çektiği karelerle elde etti.

Pulitzer ödüllerinin fotoğraf dalında bugüne kadar 93 foto muhabiri kazandı.

EDEBİYAT, DRAMA, ŞİİR VE MÜZİK DALINDA DA ÖDÜLLER SAHİPLERİ BULDU

"Roman" kategorisinde Elizabeth Strout "Random House" adlı eseriyle, "Drama"da Lynn Nottage ve "Şiir" dalında ise W. S. Merwin ödüle layık görüldü. "Biyografi" kategorisinde bu yıl Pulitzer'i Newsweek dergisi "Beyaz Saray'da Andrew Jackson" portresiyle kazanırken, "Tarih" dalında da ödül Annette Gordon-Reed'e verildi. "Düzyazı" dalında köleliği konu alan yazısıyla Douglas A. Blackmon, "Müzik" kategorisinde de Steve Reich, 'Boosey & Hawkes' çalışmasıyla Pulitzer'i elde etti.