kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Bırakın ak ile kara belli olsun"

ANKA
Giriş Saati : 21.04.2009 13:51
Güncelleme : 21.04.2009 18:26
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon soruşturması kapsamında son göz altılarla ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan, Ergenekon soruşturması ile ilgili ciddi suçlamaların yapıldığını belirterek, "Ortada son derece çirkin ağır suçlamalar var. Bırakalım yargı işlesin. Bırakalım hukuk işlesin. Bırakalım ak ile kara belli olsun. Savcı ve hakimleri tehdit ederek kimse bir yere varamaz" dedi.

Erdoğan, Meclis'te 2.5 ay aradan sonra toplanan AK Parti grubunda yaptığı konuşmada, Ergenekon soruşturması kapsamında son göz altılara yönelik eleştirilere yanıt verdi. Son yaşanan gözaltılar sonrası bazı siyasilerin sorumsuz ve talihsiz bazı açıklamalar yaptığını söyleyen Erdoğan, "Bunları hükümetimizle ve bizimle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Ben bunlara buradan cevap verecek değilim. Ben bunlara Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasama yürütme ve yargı organlarının birbirinden bağımsız çalıştığını hatırlatmak istiyorum" dedi.

Erdoğan yargının bağımsız olduğunu, kanunda da bunun açık bir şekilde ifade edildiğini ifade ederek, "Adli soruşturmaları bağımsız mahkemeler yürütür. Kimseye ayrımcılık yapılamaz. Uluslararası hukuk belgeleri de gayet açıktır. Türkiye demokrasi yolunda emin adımlarla yürümektedir. Siyasiler dahil bu kanun ve kurallara uygun davranmalıdır. Savcılar dahil herkes bir baskı hissetmeden görevini yapıyorsa bu bugün için de yarın için de önemlidir" diye konuştu.

YARGININ GÖREVİNİ ÜSTLENEMEYİZ

Ergenekon soruşturması ile ilgili çok ciddi suçlamaların olduğunu kaydeden Erdoğan şunları dedi:

"Bunlardan kim neden rahatsız olabilir. Ortada son derece çirkin ağır suçlamalar var. Bırakalım yargı işlesin. Bırakalım hukuk işlesin. Anayasamıza göre suç teşkil eden iddialar var. Bu iddiaları aydınlatmaya çalışan bir hukuk var. Ak ile kara ortaya çıksın. Süreci bulandırarak, savcıları hakimleri tehdit ederek kimse bir yere varamaz. Bu süreci siyasetle ilişkili göstermek, bu süreç üzerinden siyasi rant elde etme gayretine girmek sorumsuzca bir yaklaşım. Yargıya sadece yardımcı oluruz. Yargının görevini üstlenmeyiz. Adaletin hızlı biçimde tecelli etmesini sağlamak için üzerimize düşeni yapıyoruz. Adli yargılamayı siyasetle ilişkilendirmek doğru değildir. Adaletin işlemesi için yardımdan başka bizim bu konuya müdahale etmemiz sözkonusu olamaz."

Erdoğan Ergenekon soruşturmasını eleştirenlere, Perşembe günü kutlanacak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na da vurgu yaparak yanıt verdi. Erdoğan, "Demokratik sistemlerde meşruiyetin kaynağı millettir. 23 Nisan tarihimizde çok önemlidir. Milli egemenliği aşındırmak isteyenler var. Milli egemenliği bu millete çok görüp hukuk dışı örgütlenmelere başvuranlar var. Ne yazık ki demokrasiye yönelik tehditler milletin meclisi içerisinden de avukatlar bulabiliyor" dedi.

AZERBAYCAN -ERMENİSTAN

Son günlerde açılması planlanan Ermenistan sınır kapısı ile birlikte gerilen Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine de değinen Erdoğan, Türkiye için çok hassas bir meselenin istismar konusu haline getirildiğini söylerken Azerbaycan'ın tavrını da eleştirdi.

AKP'nin Azerbaycan'a bakışının belli olduğunu dile getiren Erdoğan, "Böyle bir konuda bile menfaat devşirme yoluna girdiler. Burada Azerbaycan'lıların tavrı da yanlış oldu. Biz Azerbaycan'ı gittiğimiz her toplantıda kolladık. Biz onları onlardan daha çok düşündük. Hiç bir zaman yalnız bırakmadık. Davulu zurnayı tokmağı eline alanlar yanlış yapıyor. Bu hiç kimseye bir şey kazandırmaz. Bunlar bizim milli meselemizdir" dedi.

KIBRIS SEÇİMLERİ

Erdoğan, hafta soru Kuzey Kıbrıs'ta yapılan seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Erdoğan, "Burada çıkan sonucun başlayan sürece destek olması yönündeki arzumuzu dile getirmekte fayda var diye düşünüyorum. Burada iktidar değişti diye başlayan sürecin biteceğini düşünmek son derece yanlıştır. Sayın Cumhurbaşkanının yürüttüğü müzakerelerde elini zayıflatacak hiç bir hareketi desteklemeyiz. Bu başlayan süreç aynen devam etmelidir."

YEREL SEÇİM SONUÇLARI

29 Mart yerel seçim sonuçlarını da değerlendiren Erdoğan, seçim sonrasında, "Başbakan seçimi kazanamadığı şu vilayete kızdı bir daha gitmeyecek" yolundaki açıklamalara "Bizim gözümüzde 81 vilayet eşittir. Her vilayete eşit hizmet götürmeye devam edeceğiz. Milletimizin ortaya koyduğu kanaat bizim için önemlidir, değerlidir" yanıtını verdi.

Erdoğan şöyle dedi:"Biz hizmet siyasetini temel ilke olarak benimsiyoruz. Bizim gözümüzde ülkemizin her tarafı eşittir. Biz bu ülkenin her tarafında olduğumuzu da seçim sonuçlarında da ortaya koyduk. Millet gayet net bir şekilde tabloyu çizdi. Ben birileri gibi rakamların üzerinden canbazlık yapamam. AKP son 4 seçimde olduğu gibi bir kez daha birinci olmuştur. Bir partinin girdiği 4 seçimden birinci çıkması son 30 yılın ender görülen bir örneğidir. AKP bir kez daha kendi hedefleri ile yarıştı."

İŞSİZLİK

Ekonomik kriz ve son işsizlik verileri üzerine konuşan Erdoğan, küresel krizle ilgili önemli adımlar attıklarını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

İşsizlik konusunda önemli adımlar atmaya hazırlandıklarını kaydeden Erdoğan, "Biz bu krizi en az zararla atlatacağız. Bu kriz bizi teğet geçecek. Birileri bu krizin ekonomiyi her yönüyle etkileyip siyasi krize dönüşmesi konusunda beklentisi var. Bu beklenti çok yanlıştır" diye konuştu.

Ekonomik krizle ilgili felaket tellallarının alacağı cevabın yakında geleceğini ifade eden Başbakan "Sürekli her şey bitmiş gibi gösterenler var. Aynı şeyi 2003'te de yaptılar. Türkiye bu süreci çok iyi yönetti. İnanıyoruz ki kriz sonunda geçecek" dedi.